Bőrbetegségek

Semmilyen más szerv kóros elváltozásai nem olyan szembetűnők, mint a bőrbetegségek tünetei. A bőr kóros elváltozásai egyértelműen jelzik, hogy a szervezet működését valamilyen belső vagy külső tényező károsítja. A külső hatások lehetnek bőrélősködők, gombák, égés vagy vegyi anyagok. Bőrelváltozásokat okozó belső hatások a következők: örökletes, illetve fajtától vagy kortól függő betegségek, anyagcsere- és hormonzavarok, továbbá különböző szervek, pl. a gyomor-bélcsatorna megbetegedései. A fenti tényezők okozta kóros elváltozások a következők lehetnek: a szőr elveszíti természetes fényét, összecsomósodik, filcesedik, megszürkül; a szőrszálak letöredeznek vagy fokozott szőrhullás figyelhető meg. Vizsgáljuk meg kutyánk bőrét, nincsenek-e rajta megvastagodások, kinövések, megváltozott területek, duzzanatok, gyulladásos foltok. A fokozott faggyú- és nedvességkiváltás, erős korpázás szintén rendellenes. Ellenőrizzük a bőr szagát, vizsgáljuk meg vannak-e rajta vagy a szőrszálak között élősködők, szenved-e a kutya viszketegségben. Daganatok, szemölcsök, csomók, hólyagok, pörkök is lehetnek a bőrfelületen, és a különböző sérülések sem kerülhetik el a figyelmünket.

Általános tudnivalók a bőrbetegségek kezeléséről

A bőrbetegségek kezelésekor figyelemmel kell lennünk néhány alapvető szabályra. Minden terápia előfeltétele a pontos diagnózis. A bőrelváltozások megítélésénél számos kiegészítő vizsgálat segíti a diagnózist: mikroszkópos vizsgálat, biopsziával (apró bőrdarab kimetszése) vett bőrminta szövettani vizsgálata, gombák és baktériumok táptalajon való kitenyésztése stb.

Ha kutyánkon viszketegséget tapasztalunk, igyekezzünk megakadályozni a viszketeg testrész nyalogatását (szájkosár, nyakgallér), így elejét vehetjük, hogy sérüléseket okozzon magának. Ha ismerjük az elváltozások okát, célzott terápiával látunk hozzá az állat gyógyításához: baktérium-, gomba- vagy parazitaellenes szerekkel, a belső szervi betegségek gyógyításával, a hormonháztartás szabályozásával, táplálékváltással, továbbá viszketéscsökkentő és nyugtató hatású gyógyszerekkel.

Külsőleg használhatunk kenőcsöket, pasztákat, olajokat, spray-t, védőkrémeket, száraz vagy nedves borogatást, fertőtlenítőszereket, porokat és fürdetőszereket. Belsőleg célzottan, az adott szervi betegségre ható szerekkel és bőrműködést támogató gyógyszerekkel kezeljük a beteget.