Bőr | A kutya bőrének felépítése és működése

A bőr, mint az állat testét borító határfelület, a külvilág káros hatásaitól védi a szervezetet, egyben kapcsolatot is teremt a külső és a belső környezet - a szervezet - között. E kettős feladat a bőr felépítésében is kifejezésre jut. Felső hámrétegét (epidermis) elszarusodott sejtréteg fedi, ami testrészenként különböző vastagságú. Vastagon elszarusodott hám védi a talppárnákat, az orrtükröt. A sűrű szőrrel borított testtájakon ezzel szemben vékonyabb a szaruréteg. A hámréteg alatt közvetlenül a rugalmas rostokkal átszőtt irha, ez alatt pedig a laza, tágulékony bőr alatti kötőszövet található.

A kutya teljes bőrfelületét sűrűbb vagy ritkább szőr fedi, kivéve az orrot, a talppárnákat és a nemi szervek nyílását. A szőrszálak a szőrtüszőkben helyeződő szőrhagymákban képződnek.

A bőrbe ágyazva találjuk a szőrtüszőkbe nyíló faggyúmirigyeket. A kutyák bőrében levő verejtékmirigyek felettébb csökevényesek, ezért nem tudják izzadás útján szabályozni a testhőmérsékletüket. A felesleges hőmennyiségtől csak lihegéssel tudnak megszabadulni. Verejtékmirigyeket csak az orrtükör és a talppárnák bőrében találunk nagyobb számban. A végbélnyílás közelében nyílnak a különleges feladatot ellátó mirigyes végbélzacskók (bűzmirigyek) kivezetőcsövei.

A nagyszámú érző idegvégződés révén a bőr egyben különleges érzékszervként is működik. Érző idegvégződések csak meghatározott bőrterületen találhatók. A bőrfelület egészét vizsgálva, az egyes bőrrészek érzékenysége testtájanként különböző lehet.

Mire figyeljünk?

Semmilyen más szerv kóros elváltozásai nem olyan szembetűnők, mint a bőrbetegségek tünetei. A bőr kóros elváltozásai egyértelműen jelzik, hogy a szervezet működését valamilyen belső vagy külső tényező károsítja. A külső hatások lehetnek bőrélősködők, gombák, égés vagy vegyi anyagok. Bőrelváltozásokat okozó belső hatások a következők: örökletes, illetve fajtától vagy kortól függő betegségek, anyagcsere- és hormonzavarok, továbbá különböző szervek, pl. a gyomor-bélcsatorna megbetegedései. A fenti tényezők okozta kóros elváltozások a következők lehetnek: a szőr elveszíti természetes fényét, összecsomósodik, filcesedik, megszürkül; a szőrszálak letöredeznek vagy fokozott szőrhullás figyelhető meg. Vizsgáljuk meg kutyánk bőrét, nincsenek-e rajta megvastagodások, kinövések, megváltozott területek, duzzanatok, gyulladásos foltok. A fokozott faggyú- és nedvességkiváltás, erős korpázás szintén rendellenes. Ellenőrizzük a bőr szagát, vizsgáljuk meg vannak-e rajta vagy a szőrszálak között élősködők, szenved-e a kutya viszketegségben. Daganatok, szemölcsök, csomók, hólyagok, pörkök is lehetnek a bőrfelületen, és a különböző sérülések sem kerülhetik el a figyelmünket.