A kutyáknak szükséges vitaminok

A vitaminok szükségesek az élet fenntartásához és a normális növekedéshez. Nem táplálékok, hanem olyan hatóanyagok, amelyek segítenek abban, hogy a táplálék energiává alakuljon. A vitaminok két csoportja: zsírban oldódók (A-, D-, E-, K-vitamin) és vízben oldódók (C-, P-, H- és R-vita-min).

A zsírban oldódó vitaminok közül az A vitamin nélkülözhetetlen a bőr jó állapotának a fenntartásához, a szem látó-pigmentjeinek a fejlődéséhez, valamint a csontok és a fogak növekedéséhez. Forrásai a húsok. A D-vitamin megakadályozza az angolkórt. Megtalálható a csukamájolajban és a tojásban.

Az E-vitamin jótékony hatású a szívbelhártya- és a szívizom-gyulladásnál, hasznos az izomsorvadás és az égési sérülések kezelésénél, továbbá segíti a szukát a tejképződésben és egészséges kölykök világra-hozatalában. Legfontosabb forrásai a búzacsíra és a máj. A K-vitamin jó hatással van a májra, alapvető fontosságú a véralvadáshoz.

A vízben oldódó vitaminok közül a B1-vitamnak a megfelelő étvágyban, a növekedésben, valamint az idegrendszer egészségének fenntartásában van szerepe. A B2-vitamin a bőr és az izomzat egészségét mozdítja elő, hiánya bőr-, fül- és szembetegségeket okozhat. Főként a máj, a vese, a szív, az élesztő és a szójaliszt tartalmazza. A B6-vitamin bőrgyulladás elleni hatóanyag. Segít a zsír anyagcseréjében, a vérszegénység megelőzésében, a vérképzésben. Elsősorban búzacsírában, élesztőben, tojássárgájában fordul elő. A pantoténsav - amely a legtöbb élelmiszerben megtalálható - fontos a növekedés, a szőr egészsége és az idegrendszer megfelelő működése szempontjából. A nikotinsav a bélrendszer, valamint az idegrendszer megfelelő működésére van jótékony hatással. Forrásai a húsok, az élesztő és a gabonafélék. A föl-sav alapvető fontosságú a növekedéshez, a tejképzéshez, valamint a vérszegénység megakadályozásához. A B 12-vita-min egyrészt vérszegénység elleni hatóanyag, másrészt segíti a növekedést. A kutyák szervezete, az emberrel ellentétben, elegendő mennyiségben elő tudja állítani a C-vitamint, ezért egészséges kutyáknál nincs szükség folyamatos pótlására.

Állatorvosunkkal rendszeresen konzultáljunk kedvencünk vitaminszükségletéről.