Álveszettség, Aujeszky-betegség

Az álveszettség a veszettséghez hasonló tünetekkel járó vírusos betegség, kutyáknál mindig halálos kimenetelű, emberre nem veszélyes. 1902-ben Aujeszky Aladár különítette el a veszettségtől, ezért Aujeszky-betegségnek is nevezik. A vírus szintén az idegpályák mentén jut el az agy velőbe. A fertőződés vírusokat tartalmazó nyers hús, legfőképp sertéshús és patkányok fogyasztásával megy végbe. Az első tünetek általában négy nappal a vírus szervezetbe jutását követően jelentkeznek. Különösen az ideg-rendszeri tünetek feltűnőek: levertség, nyugtalanság, ijedősség, nyálfolyás, hányás, bizonytalan járás, bénulások. A betegség főtüneteként szinte minden esetben megfigyelhető a bőr és a nyálkahártyák kóros viszketegsége, ami a fejen és a válltájékon kezdődik, majd a test egészére átterjed. A túlzott idegérzékenység okozta fájdalom miatt a kutya keservesen nyög és nyüszít. A viszketegség addig fokozódhat, hogy a kutya bőr és izomdarabokat harap ki magából, súlyos öncsonkítások is előfordulhatnak. Néhány órán vagy napon belül beáll a halál. Aujeszky-betegség (álveszettség) esetén, a veszettséggel ellentétben, az állkapocs bénulása nem figyelhető meg.

A betegség nem gyógyítható, védőoltás nincs.

Elsősorban a sertés betegsége, de más állatokat, így a kutyát is megfertőzi, abban erős viszketéssel és idegrendszeri tünetekkel járó betegséget hoz létre. A kutyán a vírus az idegek mentén jut a központi idegrendszerbe, halálos agy- és gerincvelő-gyulladást okozva. A húsevő állatok csak fertőzött sertések nyers részeivel - vérével - való érintkezés útján fertőződnek meg. Különösen veszélyes a sertésbelsőség, a garat, a légcső és a tüdő, annak nagy vírustartalma, valamint a benne lévő porcok mechanikai sérülést okozó hatása miatt.

Tünetei: A betegség lázas általános tünetekkel kezdődik, majd nyugtalanság, bőrviszketés jelentkezik. Az állatok izgatottak, ingerlékenyek, vadul dörzsölik szájuk szegletének tájékát és egész testüket, végül bénulásos tünetek jelentkeznek. Előfordul nyálzás, egyes izmok görcse, rángatózása is.

A tüneteket mutató állatok mindegyike elpusztul. Vakcinás védekezés a betegség megelőzésére nem áll rendelkezésre, a megoldás a fertőzés elkerülése.

Megelőzés: Kutyákkal és macskákkal nyers sertéshúst etetni tilos!

Vírusos megbetegedés, amely a vírustartalmú nyers sertéshús etetése után pár nappal alakul ki a húsevő állatokban. Idegrendszeri tüneteket okoz, izgatottság, vakaródzás, fokozott ingerlékenység figyelhető meg. A betegség gyors lefolyású, sajnos nem gyógyítható. Ezért a hangsúly a megelőzésen van: sertéshúst nyersen ne etessünk, csak hőkezelt (főzött, sütött) formában. Szerencsére a betegség ma már nagyon ritka, ugyanis Magyarországon a sertések pár év óta mentesek a kórokozó vírustól. Emberben ez a vírus nem okoz betegséget.