Kutya-bolhásság, bolhaellenes megoldások

A bolhák, a fenti parazitáktól eltérően, életük nagy részét az állat környezetében töltik, és csak vérszívás céljából ugranak a kutyára. A nőstény bolha takarókra, szőnyegekre, a padló vagy a falak repedéseibe rakja le petéit. Megfelelő hőmérséklet esetén a petékből lárvák kelnek ki, amelyek meghatározott idő múltán bebábozódnak, és legkevesebb három hét alatt kifejlett, ivarérett bolhává válnak. Láthatjuk tehát, hogy egyszeri bolhairtással a kutyán nem érhetünk el eredményt. Nem csupán a gazdaállaton, hanem az állat környezetében is ki kell irtani az élősködőket. E célra külsőleg és belsőleg ható szereket vehetünk igénybe. Véren keresztül hat a cythioát nevű hatóanyag (Cyflee tabletta), amelyből 10 ttkg-onként 30 mg-ot (egy tabletta) adunk hetente két alkalommal. Külsőleg fürösztéssel, spray-vel és bolhairtó porokkal védekezhetünk. A kezelést néhány napos időközökkel meg kell ismételni, amíg az összes bolhát el nem pusztítottuk. Bármilyen szert is használunk, mindig olvassuk el a mellékelt használati utasítást! A szakboltokban sokféle bolhairtó nyakörvet árusítanak. Nagyobb testű kutyáknál azonban az ilyen típusú nyakörvek nem tudják elpusztítani a kutya testén élősködő összes bolhát. Kényelmesen alkalmazhatók a fentiont tartalmazó készítmények (Tiguvon). Az apró tubusban levő gélt három-négy hetente, a szőrt széthajtva, egyszerűen csak fel kell kenni a két lapocka közötti bőrre, ahonnan a kutya nem tudja lenyalni. A felszívódott hatóanyag egyenletesen eloszlik a bőrben, a teljes bőrfelületen kifejti hatását, az összes bolhát elpusztítja.

A kutya testén tartózkodó bolhák elpusztítása mellett a kutya környezetének bolhamentesítése is fontos. Első lépésként végezzünk jó alapos tisztogatást, a megszokott módon, jó alaposan porszívózzuk ki a szőnyegeket, a bútorkárpitokat, a padozat réseit, a szegélyléceket és környékét. Ne feledjük el a porzsákot is beporozni, befújni bolhairtó szerrel, s lehetőleg egyszer használatos porzsákot használjunk a bolhátlanító akcióhoz. A szállítókosarat, -ládát és a takarókat szintén porszívózzuk ki és kezeljük le az irtószerrel. Makacs esetekben hetekig, hónapokig is eltarthat, amíg az összes bolhától megszabadulunk.

A környezetben szinte mindenhol megtalálhatók, többféle fajuk is élősködik. A fajok nem szigorúan specifikusak, gazdáikat váltogatják. A bolhák nemcsak komoly betegségek hordozói lehetnek, melyet vérszívás közben juttatnak a gazdatestbe, hanem csípésük allergiás tüneteket is okozhat.

Tünetei: A kutya folyamatosan vakarózik. Sok esetben már egy csípéstől allergiás bőrgyulladás (hot spot) jön létre, vagy akár a bőr kisebesedését is okozhatja.

A viszketés gyulladásgátló szerekkel csillapítható, melytől az állat visszanyeri komfortérzetét, azonban a tünetek minden egyes bolhacsípés után újra jelentkeznek.

Védekezéskor a bolhákat mind a kutyából, mind a környezetből irtani kell.

A bolha a kutya leggyakrabban előforduló külső élősködője. A gazdaállat véréből táplálkozik, és nagyon szapora állat. Élete nagy részét nem a kutyán, hanem annak környezetében tölti el, akár több hónapig kibírja vérszívás nélkül. Vérszíváskor a kutya szervezetébe bejutó bolhanyál az arra fogékony állatokban allergiás bőrgyulladást okoz. Ezt nevezik bolhaekcémának. A bolhás állat állandóan nyugtalan, vakaródzik, fogaival a bolhát keresi. A bolha a galandféreg köztigazdája is, azaz a galandféreg fejlődése egy szakaszát a bolhában tölti el. Ezért is nagyon fontos a bolha elleni állandó és intenzív védekezés. A boltokban számos bolha elleni készítmény kapható, a legnépszerűbbek a nyakra cseppenthető, ún. "spot on" készítmények. Nagyon fontos, hogy nemcsak a kutyát, hanem annak környezetét is kezelni kell!