Bőrfertőzések

Sérülések következtében gennyes elváltozások, gennyes hólyagok és tályogok képződésével járó gyulladásos folyamatok indulhatnak el. Általánosan és helyileg adott antibiotikumokkal, illetve a tályogok megnyitásával gyors gyógyulást érhetünk el.

Sokkal nehezebb feladat a mélyebb szövetekből kiinduló, bőr alatt terjedő fertőzési gócok elleni küzdelem. Staphylococcus és Streptococcus baktériumok okoznak ilyen típusú bőrfertőzéseket egyes fajtáknál: boxer, tacskó, west highland terrier, cocker spániel (örökletes hajlam is megfigyelhető). A testfelszínen egy vagy több helyen körülhatárolt, bűzös bőrelváltozások alakulnak ki, a szőr ezeken a helyeken kihullik, a bőr megvastagszik és feketén pigmentálódik. A kráterszerűen lepusztult bőrfelületen egyidejűleg több sipolynyílás is látható, amelyekből nyomásra véres, gennyes váladék ürül. Kezelés hiányában az elváltozások egyre nagyobb bőrterületen terjednek szét; a szövetek pusztulása súlyosan megterheli a kutya szervezetét.

A betegség terjedését a szervezet gyenge ellenálló képessége is segíti, a gyógykezelésnek ezért két irányban kell hatnia. Először is el kell pusztítani a kórokozót: a kutyát külsőleg antibiotikumokat és kortizont tartalmazó kenőcsökkel, tinktúrával, spray-vel és fertőtlenítőszeres fürösztéssel kezeljük. Sebészeti úton kikaparással, kiégetéssel vagy radikális kimetszéssel segíthetjük a gyógyulást. Belsőleg speciális antibiotikumokat kap a beteg.

Ha állapota nem javulna, antibio-grammos vizsgálatot kell végeztetni, így megtudhatjuk, milyen antibiotikumra érzékenyek a gennyesedést okozó baktériumok, és ennek megfelelően folytatjuk a kezelést. A szervezet ellenálló képességét erősítő hatású B-vita-min-készítményekkel fokozhatjuk.