Bőrgombásodás kutya esetén

A kutyák gombás bőrbetegségei emberre is veszélyesek. A kórokozó gombák szinte kivétel nélkül a Microsporon vagy Trichophyton nemzetségbe tartoznak. Mikroszkopikus méretű gombákról van szó, amelyek a bőr felszínén, a szőrszálakon, legfőképp a szőrtüszőkben telepednek meg. Behatolnak a bőr felületét borító elhalt, elszarusodott sejtrétegbe, élő sejtekben viszont nem képesek szaporodni. Spórákkal terjednek, amelyek a fertőzött állaton és annak környezetében milliószámra megtalálhatók.

A kutya szervezetének gyenge ellenálló képessége előfeltétele a gombák elszaporodásának, a fiatal és a nagyon idős állatok ezért fogékonyabbak a bőrgombásodásra. A következő tényezők segítik a betegség kialakulását: nem megfelelő összetételű táplálék (túl kevés telítetlen zsírsav vagy túl kevés fehérje a táplálékban), tartási hibák - nyirkos, sötét, rosszul szellőző, napfényben szegény helyiség -, túl ritka fürdetés, fertőzött fésű, kefe és erős fürdetőszerekkel végzett túlságosan gyakori testápolás kedvezhet a gombák elszaporodásának. A fertőzés lehetőségei rendkívül sokfélék, leggyakrabban azonban közvetlen érintkezés útján egymástól fertőződnek a kutyák. Bolhák, patkányok, egerek közvetítésével, és tárgyak útján: nyakörvvel, tisztítóeszközökkel, takaróval is terjedhet a fertőzés. A környezetbe jutott spórák egy évig fertőzőképesek.

A fertőződés és az első tünetek fellépése közötti idő, a lappangási idő, négy nap és négy hét között változhat. A kerek, korpázó, szőrhiányos foltok egyértelműen bőrgombásságra utalnak. Egyidejűleg több helyen is kialakulnak az elváltozások, és nem minden esetben jelentkezik viszketegség. Elsötétített szobában, UV-fényt kibocsátó Wood-lámpával megvilágítva zöldesen fénylenek a gombás foltok. Laboratóriumi körülmények között, megfelelő táptalajra beoltva, ki lehet tenyészteni a gombákat: ez gyakran egy-két hétig is eltart. Kálilúgos színezékekkel megfestve mikroszkóppal is láthatók.

Biztos diagnózis birtokában külsőleg és belsőleg adott szerekkel vesszük fel a harcot, miközben a kutya környezetét is mentesítjük a gombáktól. Kevés, kisméretű gombás góc esetén közvetlenül az elváltozott területre is felvihetjük a gombaölő készítményt. A beteg bőrterület körül néhány centiméteres körben az egészséges bőr felett is vágjuk le a szőrt, és kenjük be a bőr felületét, a fertőzött góc peremén túl is.

Az embergyógyászatban számos gombaellenes szer használatos, kutyák kezelésére azonban, az érzékenységi reakciók miatt, nem mindegyik alkalmas. Ezzel kapcsolatos kérdésünkkel forduljunk állatorvoshoz.

Az egész testre kiterjedő fertőzés esetén enilconazolos fürösztéssel kezeljük a beteget. A fürösztést követően ne öblítsük le az állat testét, hagyjuk megszáradni vagy szárítsuk meg hajszárítóval. E gyógyszer használatakor mindig viseljünk gumikesztyűt!

Az újrafertőződés megelőzése érdekében minden helyiséget és tárgyat, ahol a beteg kutya megfordult, illetve amihez hozzáérhetett, fertőtleníteni kell. A napfény természetes UV-sugarai elpusztítják a gombákat. Számos fertőtlenítőszernek gombaellenes hatása is van, a csomagoláson ezt mindig feltüntetik. A gyógyulást fehérjében és vitaminokban (A-vitaminban) dús táplálék adásával segíthetjük.

A gombás bőrfertőzésekre általában jellemző, hogy nem viszketnek. Szabályos kerek, hámló szőrhiányok láthatók a kültakarón. Biztos diagnózist a bőrkaparék laboratóriumi vizsgálata során kaphatunk. Kezelése kenőcsökkel, samponokkal történik. Vannak olyan bőrt megbetegítő gombafajok, amelyek az emberre is átterjedhetnek (pl. Microsporum). A Microsporum gombafertőzést a kutyán ma már megelőzhetjük védőoltás beadásával.
Tovább a kategóriában: « Bőrfertőzések Atópia kutya esetén »