Borreliosis

A borreliosis szintén kullancsok vérszívása útján terjedő fertőző betegség. A kórokozó mikroorganizmus a Spirochaeták Borrelia nemzetségébe tartozik, csak a kullancsok szakszerűtlen eltávolításakor tud átjutni a kutyába. Kullancscsípés helyén a bőr kipirosodik, helyi gyulladás alakul ki, amely később az egész testre átterjed. Bénulással járó ideggyulladások, ízületi elváltozások és szívgyengeség alakul ki. Általános tünetként vérszegénység, bágyadtság, étvágytalanság, egyes esetekben sárgaság figyelhető meg. Időben elkezdett antibiotikumos kezeléssel elpusztítható a kórokozó és a tünetek kialakulása is megelőzhető. Védőoltás nincs.

Az embereknél előforduló, szintén kullancsok által terjesztett, vírusos agyhártyagyulladás kutyáknál nem ismert. Az e betegség ellen használt védőoltásoknak kutyáknál tehát nincs hatásuk.

A megelőzés szempontjából a kullancs mielőbbi eltávolítása a legfontosabb. Kullancscsipesszel könnyen eltávolítható a befúródott fejű élősködő, vigyázzunk azonban, nehogy szétnyomódjon! Ragasztót, olajat vagy körömlakkot a fertőzés kockázata miatt nem szabad használni!