Ekcéma kutyáknál

Az ekcéma általános fogalom bármiféle bőrrendellenességre. Előszeretettel használják, ha a baj eredete pontosan nem ismeretes. Oka lehet örökletes, allergiás, de előidézheti rovar, étel, hormonzavar, parazita (bolha), és egyéb betegségek is.

A heveny ekcéma néhány óra alatt alakul ki, gyakran az éjjeli órákban. A többnyire nedvedző, elváltozott bőrterületen szőrhullás, kivörösödés és erős viszketegség jelentkezik. Bár nagyon sokféle tényező okozhat ekcémát, minden esetben ellenőrizzük, nem bolhás-e kedvencünk. Az elváltozott bőrterület erősen viszket, a kutya nyalogatja, vakarja, harapdálja. Meg kell akadályoznunk, hogy súlyosabb kárt tegyen magában. Használhatunk e célra szájkosarat, védőgallért vagy védőkötést. A helyi kezelés megkezdése előtt tisztítsuk meg a rátapadt szennyeződésektől és szőrszálaktól a beteg területet. Akut esetben enyhe, hűsítő kenőcsökkel, borogatással, olajokkal enyhíthetjük a bőr izgalmát.

A hintőporok csak felületes, nedvedző területek kezelésére alkalmasak, ahol a gyors pörkösödés miatt nem tudnak a seb mélyére hatolni. Gyulladt szövetek nem kezelhetők tinktúrákkal, mert a bennük levő alkohol erősen izgató hatású lehet. A helyileg ható gyógyszerek hatóanyagként cinket, bizmutot, alumíniumot, vitaminokat, lenolajat, ként, valamint antibiotikumokat és kortizont tartalmazhatnak. Érzéstelenítő hatású kenőcsök, különböző hatóanyag-kombinációjú spray-k, fertőtlenítőoldatok alkalmazása is indokolt lehet. Ne használjunk spray-ket az arctájékon, vagy ha igen, takarjuk le a kutya szemét, fülét, száját és az orrát egy kendővel.

Az állatorvos injekcióban adott antihisztaminokkal, kortizonnal, kalciummal gyors fájdalomcsillapító, nyugtató hatást tud elérni. Helyileg és általánosan ható nyugtató tablettákkal éjszakára is nyugodt marad a beteg.