Epilepszia kutyáknál

Az epilepszia a központi idegrendszer visszatérő, görcsrohamokban jelentkező működészavara. Egyes vérvonalakon belül halmozottan jelentkezik, ezért feltételezhetően örökletes eredetű. Más betegségek is járhatnak görcsrohamokkal, az epilepszia csak ezek kizárásával állapítható meg teljes biztonsággal. Szűkebb - tudományos értelemben -csak akkor beszélünk tehát epilepsziáról, ha elsődlegesen a központi ideg-rendszer működészavara váltja ki a görcsöket. Közelebbről az agyi bioelektromos folyamatok zavara esetén keletkező, idegi szintű elektromos kisülések okozzák a görcsrohamokat. Az bioelektromos zavarok helyétől függően a tünetek is különbözőek lehetnek. Egyes, ma még nem teljesen ismert anyagcserezavarok hatására megnő az agyi idegekben a nátriumionok koncentrációja, ami szintén fokozott idegingerlékenységgel jár együtt. A görcsrohamok alatt készített EEG-felvételen rendellenes, epilepsziás csúcsok láthatók. Valódi epilepsziánál a boncolás során semmilyen elváltozás nem tapasztalható.

A kezelés módját a görcsrohamok, illetve a görcsrohamok közti szünetek hosszának függvényében határozza meg az állatorvos.

A görcsöket kiváltó hatások sokfélék: stressz, hangulatváltozás, félelem, érzékszervi izgató hatások (fény, zaj, bekapcsolt televízió), időjárás-változás, holdfázisok. Mindenféle ok nélkül, spontán akár alvás közben is jelentkezhetnek görcsök. A közelgő rohamra viselkedési zavarok, merev tekintet, céltalan ide-oda szaladgálás, nyüszítés, hirtelen félelem utalnak; a kutya ilyenkor gyakran elbújik. Egyes esetekben már órákkal, sőt napokkal a görcsroham előtt megfigyelhetők a fenti tünetek. Előfordulhat azonban, hogy a roham minden előzetes jel nélkül kezdődik. A tünetek - egyedi különbségekkel -többnyire mindig ugyanabban a sorrendben követik egymást. A súlyosság tekintetében nagy általános rohamot és kisebb részleges rángásokat különböztetünk meg.

A nagy roham a test egészére kiterjed: a kutya a lábaival kapálódzik, futó mozgásokat végez, görcsösen összezáródott szájából hab szivárog. A nagy roham rövid ideig, fél perctől legfeljebb néhány percig tart, jóllehet, aki figyeli, annak sokkal hosszabbnak tűnik. Ezután a kutya gyorsan magához tér. A nagy roham alatt az állat nincs tudatánál és - epilepsziában szenvedő emberek elmondása szerint - nem érez fájdalmat.

Gyakori görcsrohamok esetén a rohamok között is jelentkezhetnek görcsök, aminek következtében tartós görcsroham alakulhat ki vagy több, egymást követő rendellenes ideg-rendszeri tünet figyelhető meg (status epilepticus).

Kis roham esetén meghatározott izomcsoportok rángása figyelhető meg. A fejen a következő tünetek láthatók: rágómozgások, nyálzás, a rágóizmok rángása (tic), pupillatágulat, ferde fej tartás. A végtagokon megfigyelhető jellegzetes tünet, hogy a roham alatt az egyik láb elkezd remegni, és a kutya ezt a lábát emelgeti. Ez tarthat csak néhány másodpercig is anélkül, hogy a gazdi észrevenné. Fennáll azonban a veszély, hogy a külön-külön jelentkező görcsök a test egészére kiterjedő rohamba csapnak át.

Hirtelen jelentkező roham esetén meg kell óvni a kutyát a sérülésektől: takaró vagy párna megfelel erre a célra. Ha lehet, vigyük a kutyát sötét, csendes szobába, húzzuk be a függönyöket, ne üssünk zajt, kerüljük a hangoskodást. Ne akarjuk a lábak lefogásával megakadályozni a görcsöket, ily módon csak újabb görcsrohamot indítunk el.

Ritkán (hetente, havonta) jelentkező görcsök esetén nincs szükség gyógyszeres kezelésre. Ellenkező esetben a teljes görcsmentesség csak élethosszig tartó kezeléssel érhető el, gyógyszeres kezeléssel ugyanis csak a tünetek enyhíthetők, maga a betegség nem gyógyítható.

Gyógyszerként phenobarbitalt, primidont és diazepamot kap a kutya. Az embergyógyászatban használatos egyéb szerek túl hamar lebomlanak az állat szervezetében, ezért a hatásuk rövid. B-vitamin-készítmények és bizonyos hormonok szintén jótékony hatásúak.

Az epilepszia maga a szó görög eredetű, jelentése: "roham", "görcs". A kutya ilyenfajta rohamai sok vonatkozásban hasonlítanak az emberéhez. Előfordulhat veleszületett, örökletes alapú bántalomként, de kialakulhat később is, pl. agyvelő-gyulladás után. A hirtelen hang- és fényjelenségek, pl. mennydörgés, petárdázás, villámlás is kiválthatják a rohamot. Ezért nagyon fontos a beteget ezen ingerektől minél jobban megkímélni - viharban, valamint szilveszterkor, ha van rá lehetőség, inkább bent a lakásban tartózkodjon a kutya. A probléma az agyból indul ki, és okoz görcsöket elsősorban a fej és a láb izmaiban. Az epilepsziás kutya roham esetén elfekszik, gyakran öntudatát is elvesztve rángatózik. Szerencsés esetben csak pár másodpercig tart a roham, de előfordulhat több perces időtartammal is. Utóbbi esetben a rohamsorozat végére az állat nagyon kimerül. A rohamok gyakran naponta többször is ismétlődhetnek.

Különböző nyugtató hatású gyógyszerekkel a rohamok kialakulását vissza lehet szorítani. Fontos, hogy legyen kéznél olyan gyógyszer is, amelyet a roham közben beadva mérsékli, illetve megszünteti azt. Mivel ilyenkor az állat feje és szája is rángatódzik, epilepsziás roham közben tablettát nem tudunk beadni. A kereskedelmi forgalomban kaphatók olyan nyugtató gyógyszerek, amelyeket a végbélen keresztül befecskendezve gyors javulás érhető el. Az epilepsziás roham után a vércukorszint lecsökken, ezért a tudatát visszanyerő állatnak célszerű édességet adni. A legjobb, ha kanállal mézet kenünk a kutya nyelvére. Az epilepszia nem gyógyítható, viszont az alkalmazott gyógyszerekkel a betegség sikeresen visszaszorítható, a kutya tünetmentessé tehető.

Tovább a kategóriában: Kutya alváshiány »