Fertőző májgyulladás kutyáknál / Rubarth-kór

A kutyák fertőző májgyulladását (hepatitis contagiosa) szintén vírusok okozzák. 4-9 nappal a kórokozó felvételét követően egy-két napig tartó magas láz (< 41 °C), továbbá hányás, hasmenés figyelhető meg. Fő tünetként máj- és lépduzzanat, valamint hasi fájdalmak jelentkeznek. A körfolyamat előrehaladásával sárgaság, a szaruhártya, valamint a szem egyéb részeinek gyulladása, szaru-hártyahomály alakul ki. A beteg kutya nyálkahártyáin vérzések láthatók. Kezelése megegyezik a szopornyicánál leírtakkal, szemkenőcsökkel és vérzéscsillapító készítményekkel (K-vitamin, vérátömlesztés) kiegészítve.

A kutyában és rokon fajaiban heveny lefolyású, gyorsan terjedő, sárgasággal és a vérerek károsodásával járó betegség.

A kutyában és rokon fajaiban heveny lefolyású, gyorsan terjedő, sárgasággal és a vérerek károsodásával járó betegség. Világszerte előfordul, hazánkban is ismert. A kutyák jelentős része észrevétlenül vészeli át a fertőzést, vakcinázás folytán egyre ritkább a klinikai tünet. Ha mégis előfordul, általában egyévesnél fiatalabb kutyákon jelentkezik.

Tünetei: Súlyos elesettség, láz, hányás, vérzés a nyálkahártyákon, néha szaruhártyahomály formájában jelentkezik. A máj-gyulladásra hasi fájdalmasság, sárgaság illetve a vérben májenzim-emelkedés utal. Heveny esetben 40-41°C fokos láz mellett az állatok levertek, étvágytalanok, szomjasak és ismételten hánynak. Tulajdonosuk többnyire mérgezésre gondol.

A kutyát ilyenkor ajánlatos állatorvoshoz vinni, ahol folyadékterápiával segítik a gyógyulást. Kutyákon kívül azok rokon fajaira és a medvékre veszélyes, emberre nem terjed át. Főként a nyál és a vizelet, valamint közvetlen érintkezés és ragályfogók (eszközök, tárgyak) útján fertőz.

A máj a szervezet első számú méregtelenítő szerve. Itt zajlik a kívülről bejutott, illetve a szervezetben képződött méreganyagok lebontása. Májgyulladást okozhatnak különböző fertőző ágensek (vírusok, baktériumok), de előidézhetik vegyi anyagok, gyógyszerek is. A májgyulladás jellemző tünete a sárgaság. A szem kötőhártyáján, a száj nyálkahártyán, sőt előrehaladottabb esetekben a bőrön is észlelhető a sárgás elszíneződés. Ez azonban nem mindig kíséri a betegséget, gyakran csak bágyadtság, levertség, étvágytalanság, láz és hasi fájdalom jelentkezik. A betegség kezelésének gyógyszeres megoldása mellett nagyon fontos szerepe van a diétának is. Könnyen emészthető, kevés zsírt, valamint nagy biológiai értékű fehérjéket tartalmazó ételek javallottak, kiegészítve vitaminokkal.