Hasnyálmirigy

A hasnyálmirigy, latinul pancreas, a hasüregben, közvetlenül a gyomor vége és az epebél mellett helyeződik. Felépítésében a nyálmirigyekhez hasonlít. A mirigyszövetbe beágyazva sejtes, az úgynevezett Langerhans-féle szigetek találhatók. A hasnyálmirigy kettős működésű szerv.

Külső elválasztású mirigyként hasnyálat termel, amely több kivezető-csövön keresztül jut a vékonybél üregébe. A hasnyál ürülését a táplálékfelvétel és az ekkor a száj nyálkahártyájában keletkező ingerületek váltják ki. A gyomorból a vékonybélbe jutó sósav reflexesen serkenti a hasnyál termelését.

A hasnyálmirigy belső elválasztású része termeli az inzulint, amely a Langerhans-féle szigetekből közvetlenül a vérbe jut.

A nyirokkeringés és a vénák közvetítésével egyes enzimek (amiláz, lipáz) is bekerülnek a vérkeringésbe. A hasnyálmirigy kettős működése alapján érthető, hogy az eltérő funkciójú mirigyrészek megbetegedései felettébb különböző tünetekben nyilvánulnak meg attól függően, hogy a külső vagy a belső elválasztású mirigyrész, esetleg mindkettő károsodott-e.

A hasnyálmirigy külső elválasztású működésű része termeli a hasnyálat. A benne levő enzimek csak a vékonybél üregében aktivizálódnak, a mirigyszövet tehát védett az önemésztéssel szemben.