Hormonális zavarok okozta bőrbetegségek

A pératájék és a gyér szőrzettel borított testtájékok bőrének megvastagodása, pigmentálódása a petefészkek működészavarát jelzi. A bőrtünetekhez gyakran cikluszavarok (pl. elnyújtott tüzelés) is társulnak. Javasolt a petefészkek és a méh műtéti eltávolítása, bár a gyógyulás még így sem biztos. A bőr anyagcseréjére minden belső elválasztású mirigy működése hat. Daganatos elváltozások következtében az agyalapi mirigy (hipofízis) működési zavara miatt felborul a hormonháztartás egyensúlya, ami a bőr kóros elváltozásait vonja maga után. Hasonlóan hat a mellékvesék szövetének burjánzása is. A hormonális zavarok következtében pigmentanyagok rakódnak le a bőr szöveteiben, fokozott elszarusodás és szőrhullás jelentkezik. Kezdetben a nemi szervek tájékán, a combok és a válltájék belső oldalán alakulnak ki elváltozások, amelyek fokozatosan egyre nagyobb bőrterületre terjednek ki, mindig szimmetrikusan. Különösen rövid szőrű kutyákon szembetűnők az elváltozások (tacskó: acanthosis). A másodlagos fertőzések következtében édeskés szagúvá válik a bőr. A pajzsmirigy elégtelen működésekor további tünetekkel is kiegészül a kórkép: a kutya ellustul, elhízik, fáradékony.

A rákosan elfajult agyalapi mirigy vagy a mellékvesék eltávolításával a betegség kezelhető, azonban különösen a feji műtéttel járó kockázattól az állattartók többsége visszariad. A tünetek hormonok adásával és magas fehérjetartalmú diétával is kedvezően befolyásolhatók. A pajzsmirigy elégtelen működését tiroxin - vagy jód - adásával szinte minden esetben ki lehet egyenlíteni. Az állatorvos által elrendelt, belsőleg ható gyógyszerek mellett az elváltozások helyi kezelése is kedvezően hat. Az esetleges fertőzések ellen kenőcs, injekció vagy tabletta formájában adott antibiotikumokkal védekezünk, de kortizontartalmú készítmények adása is szóba kerülhet. A nagyfokú elszarusodást kén- és szalicilsav-tartalmú készítményekkel kezeljük. Kiterjedt elváltozások esetén az egész testet kezeljük, gyógyfürdést alkalmazzunk.

A hasnyálmirigy és az emésztőszervek elégtelen működésekor a tápanyagok elégtelen feltárása, felszívódása és a rendellenes anyagcsere következtében a bőrbe sem jutnak el megfelelő mennyiségben a tápanyagok, ezért hiánytünetek alakulnak ki. Az alapbetegség kezelésével (lásd ott) a bőrtünetek is megszüntethetőek, nincs szükség külső kezelésre.

Tovább a kategóriában: « Szőrhullás Seborrhoea »