Kennelköhögés

A kennelköhögés az állatmenhelyeken és kennelekben tartott kutyák gyakori betegsége. Baktériumok és vírusok mellett pszichikai és testi megterhelés - a kutya új gazdához kerül - is szerepet játszik a betegség kialakulásában. Hosszan tartó, jellegzetesen ugató köhögés, fáradékonyság, esetenként láz is jelentkezik. A fertőzések esetén szokásos antibiotikumok és szulfonamidok mellett nyálkaoldó, köhögéscsillapító szereket, kortizont, görcsoldókat, kalciumot kap a kutya. Fertőzésgyanús esetekben paraimmunizálással megelőzhető a fertőzés kialakulása. Menhelyi elhelyezés előtt oltassuk be a kutyát kennelköhögés ellen!

Fertőző laryngotracheitis, kennelköhögés

Világszerte előforduló fertőző betegség. Klinikai tünetekben azonban többnyire csak fiatal, még nem immunis kutyákban fordul elő. A tünetek általában kennelekben, nagy számban együtt tartott kutyákban jelentkeznek.

Tünetei: Enyhe láz, száraz köhögés, felső légutak hurutja, savós orrfolyás, néha tüdő-gyulladás formájában jelentkezik.

Halált bakteriális felülfertőződés esetén okoz, ezt antibiotikumok adásával lehet megelőzni, így érdemes állatorvoshoz fordulni. A betegség csak kutyákra veszélyes, emberre nem terjed át.

A kutya-adenovírushoz társuló, Bordetella bronchiseptica és Pasteurella multocida által előidézett, járványos fertőző betegsége. Hajlamosító tényezői a nedves, meleg időjárás és a csoportos tartásmód. A baktériumok a légutakban megtelepedve nyálkás, gennyes gyulladást, orrhurutot, bronchitist, ritkábban tüdőgyulladást idéznek elő.

Tünetei: Mélyről jövő, száraz, ugatás-szerű köhögés, láz és hányás, mely néha tüdőgyulladásban folytatódik.

A betegség kialakulásakor a kutyák szaglókészsége erősen csökken, de a betegség elmúlásával visszatér.

Megelőzés: Antibiotikumok adásával a súlyosabb tünetek megelőzhetők.

A betegség csak kutyákra veszélyes, emberre nem terjed át.