Leptospirózis, leptospirosis

A leptospirák baktériumhoz hasonló mikroorganizmusok, egyes változataik a kutyákat és az embert is meg-betegítik. A fertőzést patkányok terjesztik, de a beteg állatok vizelete is fertőző lehet. Az első tünetek néhány nappal a kórokozó bejutását követően jelentkeznek, idült lefolyású esetekben később. A kutya lázas, hasmenése van, a szájüreget borító nyálkahártya kifekélyesedik. Ez utóbbi okozza a jellegzetesen bűzös szájszagot. Egyes esetekben a májkárosodás következtében sárgaság is kialakul. A vese gyulladása miatt fokozott szomjúságérzet figyelhető meg; a vizelet fehérjetartalma jelentősen megemelkedik. A máj és a vesék fájdalmassága miatt a kutya járása merev, de bénulásos tünetek is jelentkezhetnek. A fertőzés ismételt szerológiai vérvizsgálatokkal diagnosztizálható, ily módon a betegség lefolyása nyomon követhető.

Antibiotikumokkal elpusztíthatok a kórokozók. A késői károsodások megelőzése érdekében támogatni kell a máj és a vesék működését. A védőoltások elterjedésének köszönhetően a leptospirózis ma már ritka betegség.

Világszerte gyakori. A fertőzés az esetek többségében észrevétlen marad. Klinikai tüneteket általában kétévesnél fiatalabb kutyákban figyeltek meg, idősebbekben az idült forma jelentkezik. A betegség lappangási ideje 1-3 hét.

Tünetei: Néhány napig tartó magas láz, étvágytalanság és sárgaság.

Leptospirosis (fertőző sárgaság, kutyatífusz, "feketenyelvűség"). Olyan, baktérium okozta, lázas állapottal járó megbetegedés, amely állatokban és emberekben egyaránt előfordul. A fertőzés többnyire szájon át, a betegséget hordozó állatok vizeletével történik, de a baktérium bejuthat a sérült bőrön keresztül is. A kutyák ezt a betegséget legtöbbször tünetmentesen átvészelik. Klinikai tünetek jelentkezésekor a betegség heveny és idült formáját különböztetjük meg. A heveny lefolyás fiatal állatokban figyelhető meg, amikor 1-2 hetes lappangási idő után magas láz, bágyadtság, majd pedig sárgaság jelentkezik. Az állat nyálkahártyái (pl. a szem kötőhártyája, a száj nyálkahártyája), valamint a bőre is sárgásán elszíneződik. A beteg állatok barnás színű vizeletet ürítenek. Az időben észlelt heveny formánál a kutyák pár napos antibiotikumos kezelés után szépen gyógyulnak.

Az idült forma idősebb állatoknál jelentkezik. A kórokozó ilyenkor a vesékben telepedik meg, amelyek súlyosan károsodnak. Nem képesek feladatukat ellátni, emiatt az idült formában szenvedő kutyák többségén már nem lehet segíteni.

A manapság széles körben használt ún. kombinált védőoltások tartalmazzák a leptospirosis elleni védőoltást is, ami a vakcina gyártmányától függően fél évtől egy évig tartó védettséget biztosít.