Kutya rühössége, rühatkák elleni megoldások

A rühösséget okozó atkafajokat az elváltozások helye alapján lehet azonosítani. Viszketegség, jellegzetes bőrelváltozások és bőrszag hívja fel a figyelmet a rühösségre. Az elváltozott bőrterületekről vett bőrkaparék-minta mikroszkópos vizsgálatával teljes bizonyossággal megállapítható a rühösség.

A Sarcoptes-rühösség minden korú kutyán jelentkezhet. Az első elváltozások az orrhát, a szemek környékének bőrén és a fülszéleken mutatkoznak. A tünetek enyhe bőrpírtól a bőr varszerű megvastagodásáig változhatnak. Erős viszketegség és szőrhullás kíséri. Testi érintkezés útján emberre is átterjedhet a rühösség!!

A Notoédres cati nevezetű atkák fajspecifikus macskaélősködők, amelyek néha kutyákon is megjelennek. A rühös területek, a szőr lenyírását követően bolhák ellen hatásos szerekkel is jól kezelhetők.

Az Otodectes-rühösséget a külső hallójárat bőrében élősködő Otodectes cynotis nevű atkák okozzák. A macskák külső hallójáratában is megtelepednek; a kutyák macskáktól is fertőződhetnek. Fültükörrel vizsgálva, a fekete, száraz fülzsírban jól felismerhetők az atkák. Vattával vagy folyékony fültisztítóval való alapos fültisztogatás után rühirtó szerrel kezeljük a fület.

Szintén gyakran előforduló, emberre is átterjedő parazitózis. Előidézői rühatkák, melyek a bőr felső rétegébe fúródva gyulladást hoznak létre. A járatból szövetnedv válik ki, amely a felszínt nedvessé vagy beszáradt váladékkal fedetté teszi. A szervezet jó védekező reakciója esetén nem okoznak látható betegséget.

Tünetei: Az atkák mozgásuk során erős viszketést idéznek elő. A kutyák rühössége a fejen kezdődik és innen terjed át a test más pontjaira, a végtagokra, hátra stb.

A rühösséget bőrkaparékból lehet kimutatni, és kezelését kezdeti stádiumban érdemes elkezdeni. Mivel a betegség csak gyenge immunrendszerű állatokon okoz súlyos elváltozást, ezért a környezet és az etetési viszonyok javításával fokozható a kezelés hatékonysága.

A rühösség igen ragályos, az állat testén jellemző elváltozásokat okozó megbetegedés. A kórokozó rühatkák először a fejen telepednek meg. Innen terjed a fertőzés a fülekre és a lábvégekre. A beteg bőrfelületen jellegzetes elváltozások alakulnak ki: a szőr kihullik, és a szőrhiányos területeken a bőr megvastagodik, pörkösödik. Az állatok feltűnően várakoznak, idegesek, nyugtalanok. A kórokozót a bőrkaparékból lehet kimutatni mikroszkópos vizsgálattal. A klinikai tünetek viszont annyira jellemzőek, hogy általában pusztán klinikai vizsgálat is elegendő a betegség diagnosztizálásához. A rühösség orvoslása gyógyszeres fürösztőszerek, valamint permetezőszerek használatával lehetséges.