Vese, húgyhólyag

A vérben levő salakanyagok - anyagcsere-folyamatok során keletkező bomlástermékek - és testidegen anyagok eltávolítása a vesék feladata. Páros szervként, a hasüregben, a gerincoszlop alatt kétoldalt helyezkednek el. Az egymás felé néző oldalukon található beöblösödést veseköldöknek nevezzük, ide torkollnak a vese erei, és itt nyílik a húgyvezető, amely a kiválasztott vizeletet a vesemedencéből a húgyhólyagba vezeti. A veséket könnyen lehúzható veseburok borítja, amelynek hasüregi részét hashártya fedi.

A veséken belül a vesetestecskékben és a hozzájuk csatlakozó húgycsatornácskákban megy végbe a vizelet kiválasztása. A csatornácskákon keresztül a vesemedencébe áramló vizelet a húgyvezetőn keresztül a húgyhólyagba jut. Maguk a vesék nem termelnek semmilyen saját anyagot, kizárólag vizeletkiválasztás útján szabályozzák a vér összetételét. Az anyagcsere-folyamatok során keletkezett salakanyagok kiválasztásával a vesék a legfontosabb kiválasztószervek. A vizelettel ürülő víz kiválasztása vagy visszaszívása révén létfontosságú szerepet töltenek be a szervezet folyadék-háztartásának szabályozásában és az ásványianyag-csere egyensúlyának fenntartásában. Folyamatos működésüknek köszönhető, hogy az anyagcsere-folyamatok során keletkező bomlástermékek nem mérgezik meg a szervezetet. A táplálkozás és a hőmérséklet mellett fizikai megerőltetés vagy különböző betegségek is hatással lehetnek a vesék teljesítőképességére.

Az egészséges kutya vizelete átlátszó, vízszerűen híg, világossárga. Csak hosszabb ideig állva válik zavarossá. Szaga kellemetlen édeskéstől húslevesre emlékeztetőig változhat.

A kiválasztott vizelet mennyisége az elfogyasztott víz mennyiségétől függ. A kutyának nagyon kevés verejtékmirigye van, testhőmérsékletét szinte kizárólag csak lihegéssel való párologtatással tudja szabályozni; ezért nagyobb mennyiségű vizeletet választ ki, mint az izzadni is képes állatok. A vizelet mennyisége napi negyed liter és két liter között változhat.

A szomjúságérzet kialakulását és a vizeletkiválasztást természetesen legfőképpen a vér összetétele és a vérnyomás befolyásolja. A kiválasztandó anyagcseretermékek feldúsulása serkentőleg hat a vesék működésére. A megnövekedett vérnyomás hatására fokozódik a vizeletkiválasztás, és fordítva, ha süllyed a vérnyomás, csökken a kiválasztott vizelet mennyisége. A kiválasztódó vizelet a vesén belüli nyomásviszonyoknak megfelelően a vesemedencébe áramlik, innen a húgyvezetőn keresztül jut a húgyhólyagba. Ez utóbbi hullámszerű izommozgásokkal is segíti a vizelet továbbjutását. A húgyvezető ferdén hatol át a húgyhólyag falán, következésképpen a hólyagbeli nyomás emelkedésekor ürege teljesen összenyomódik, így a vizelet nem tud vissza-áramlani a vesék irányában.

A húgyhólyag többrétegű, izmos fallal rendelkező, tömlőszerű szerv, fala rendkívül tágulékony, ezért nagy-mennyiségű vizelet befogadására képes. A vizelet továbbjutását a húgycsőbe a húgyhólyag záróizma szabályozza, amely reflexesen, a hólyagfal feszülésének hatására nyílik meg. A vizeletürítés kezdetben még önkéntelen, később gyakorlás, tapasztalat és nevelés hatására akaratlagosan, reflexes vizelési inger nélkül is tud vizelni a kutya. A kutyák vizeléskor jellegzetes testtartást vesznek fel. A hólyag izomzatával egy időben a húgycső izomzata is ritmikusan összehúzódik, és a vizelet lökésszerűen, kisebb részletekben ürül.

Mire figyeljünk?

A vesék megbetegedésekor fokozott szomjúságérzet jelentkezik, ennek megfelelően a szokásosnál több vizeletet is ürít a kutya. Jellegzetes módon előszeretettel fekszik hűvös padozatú helyekre, hátát púposítja, feltűnő a hátsó testfél gyengesége. Gyulladásos folyamat és a méreganyagok elégtelen kiválasztása a gyomor-bélcsatorna működésében is zavarokat okozhat. Idült esetekben a kutya erősen lesoványodik, szőre borzas, fénytelen, feltűnő a kellemetlen, vizeletre emlékeztető szájszag.

Az állandó, de sikertelen vizeletürítési próbálkozások a vizelet elfogásának akadályozottságára utalnak. Bénulások következtében önkéntelenül, cseppenként ürül a vizelet anélkül, hogy a kutya észrevenné; éjszaka akaratlanul is bepiszkítja fekvőhelyét vagy a lakást.