Állandó nyálfolyás kutyáknál

Nyálfolyás még a legjobban nevelt kutyával is előfordulhat, hogy elered a nyála. Az ok lehet betegség, izgalom, öröklött hajlam, valamiféle válaszreakció (általában etetéssel kapcsolatos látási, hallási és szaginger). A kutya nyálmirigyei kicsik, normális esetben kevés nyálat termelnek, így nyelve is száraz lehetne, azonban vannak olyan fajták (boxer bernáthegyi, nápolyi masztiff, angol véreb, buldog stb.), amelyek sokkal többet nyálzanak, mint más fajtársaik. (A boxer például sajátos arcberendezése - megrövidült, „nyomott” pofája - következtében nehezen tudja visszatartani a nyálát.) Az ilyen állatoknak három csoportjuk van: a rövid pofájúak (boxer, buldog, bullmasztiff, bordeaux-i dog), a közepesen nyomott orral és stoppal rendelkezők (bernáthegyi, újfundlandi), végül a "normálisan" hosszú pofájúak (gordon szetter, cocker spániel, leonbergi), amelyeknek viszont erőteljesek a nyálmirigyei.

A kutyának persze mérgezés vagy betegség (nyelvdaganat, szopornyica, paralízis, veszettség stb.) következtében is folyhat a nyála. Nyáladzhat továbbá - igaz, enyhén és rövidebb ideig - izgalmi állapotban, reflexszerűen, mondjuk egy-egy ínycsiklandozóan illatozó falat hatására. Hasonló jelenséggel jár a félelem is.

Egyszóval tudomásul kell vennünk, hogy a nyálkiválasztás a kutya érzelmeinek látható jele, és - bizonyos fokig - hozzátartozik a normális viselkedéséhez.