Allergia kutya esetén

Sokféle allergiás, túlérzékenységből eredő bántalom van, gyakoriságuk egyre nő.

Az allergia nem más, mint a szervezet túlérzékenységi reakciója bizonyos anyagokkal szemben. Rovarok, növények, vegyi anyagok, gyógyszerek mellett a táplálék is kiválthat allergiát. Az allergiás bőrtünetek viszketegséggel járó, körülhatárolt duzzanatok, kivörösödés formájában jelentkeznek különösen a fejen, a szemek környékén és az ajkakon. A szájba került rovarok (darázs) csípése fulladást vagy sokkot okozhat. Az allergiát kiváltó anyagot (allergént) bőrtesztek segítségével lehet azonosítani. A diagnózis felállítása egyáltalán nem könnyű. Gyakran előfordul, hogy a táplálék valamelyik összetevője felelős az allergiás tünetekért. Vegyes táplálék ezért nem adható a betegnek, legalábbis addig nem, amíg nem tudjuk pontosan, mire is allergiás a kutya. A fehérjék mellett vitaminok, ásványi anyagok és különböző ízesítőanyagok is okozhatnak allergiát. Gyanú esetén próbatápokat kell összeállítani, amelyek a korábban szokásos táplálék-összetevőkből egyet sem tartalmaznak. Ha például korábban fehérjeforrásként marhahúst etettünk, akkor birka-, ló-, nyúl- vagy csirkehúst etessünk, kizárólag főtt rizzsel keverve. Miután - általában már néhány napon belül -javul a kutya állapota, fokozatosan, meghatározott időközönként, egymás után a korábbi összetevőket is hozzáadjuk a fenti keverékhez. Az allergia ismételt, hirtelen fellángolása jelzi, hogy a túlérzékenységi reakciót a legutóbb hozzáadott táplálék-összetevő okozza; ha ezt a továbbiakban száműzzük kedvencünk étrendjéből, akkor megszűnnek a kellemetlen tünetek.

Az úgynevezett kontakt allergiát az allergénnel való közvetlen érintkezés váltja ki. Az allergiának ezt a típusát ártalmatlannak tűnő hétköznapi tárgyak is kiválthatják: padlószőnyeg, takarók, mosó- és tisztítószerek, padlóviasz, egy új parfüm és még hosszan sorolhatnánk. Gondoljunk mindig arra, hogy az első tünetek megjelenését megelőzően milyen új dolgok kerültek a kutya környezetébe. Előfordulhat azonban, hogy egyik napról a másikra olyan dolgok váltanak ki allergiát, amelyeket korábban minden további nélkül elviselt a kutya.

Azonnali elsősegélyként helyezzünk a duzzanatokra ecetes (egy csésze ecet egy liter vízhez) vagy alumínium-acetátos borogatást. Kalcium és kortizon mellett vérkeringést támogató szereket, sokk esetén pedig infúziót is fog kapni a beteg. Idült, tisztázatlan hátterű esetekben a sajátvér-kezelés segíthet. A homeopatikus szerek közül a 20 perces időközzel adott apis bizonyult hatásosnak. Táplálékallergia gyanúja esetén, az akut szakaszt követően enyhe hashajtó -glaubersó - adásával is enyhíthetjük a tüneteket.

Allergia = A szervezet immunrendszere védekezik minden behatoló idegen anyag ellen. Az idegen anyag (antigén) ellen a szervezet ellenanyagokat termel. Ezek összekapcsolódnak az antigénekkel, így hatástalanítva azokat. Allergia akkor alakul ki, amikor a szervezetbe bekerülő idegen anyag az immunrendszerből túlzott reakciót vált ki. Ilyenkor olyan anyagcsere-folyamatok indulnak el, amelyek már károsak. Kutyáknál nagyon gyakori, allergiát kiváltó okok lehetnek a levegőben lévő különböző pollenek, poratkák, valamint az ételek közül a csirkehús, a tejfehérje, a szójafehérje, a kon-zerválószerek stb. Az allergiás állat legtöbbször állandóan vakaródzik, nyugtalan. A kiváltó ok felderítése nem egyszerű, sokszor költséges vizsgálatokat is magában foglaló feladat.

Tovább a kategóriában: Szőrhullás »