Diszplázia

A csípő-, illetve a váll- és a könyökízületben előforduló örökletes, nem veleszületett fejlődési zavar, az ártalom súlyosságát a környezet nagymértékben befolyásolhatja. Jelentősége, hogy bizonyos vérvonalakban gyakoribb, öröklődő és a kutya használhatóságára erős befolyással van.

Tünetei: Diszplázia esetén az állat mozgása fájdalmas, nehézkes lesz.

Kitartó vadászati munkára csak bizonyos sebészeti beavatkozások után lesz - esetleg - alkalmas.

A legismertebb a csípőízületi diszplázia, mely leginkább a nagyobb testű fajtákban jelent problémát. A betegség lényege, hogy az ízületben a combcsont feje és a csípőízület vápája nem kongruens, vagy a fej szabálytalan alakja, vagy a vápa sekélysége miatt, így a mozgás közben rendellenesen érintkező csontok elmozdulása az állatnak fájdalmat okoz. A betegség idővel súlyosbodik. Súlyos esetben korrekciós műtétekkel az állat állapota javítható. Születéskor a betegség sajnos nem ismerhető fel, első jelei súlyos esetben egyéves kor tájékán, közepes vagy enyhébb esetekben a használattól függően később mutatkoznak. Izmos felépítésű kutyáknál is később jelentkeznek a tünetek. A diszplázia súlyosságától függetlenül az állat örökíti a betegséget, így tenyésztésbe vétel előtt kívánatos röntgenvizsgálat segítségével szűrni, melyet kétéves kor után altatásban végeznek el. Az értékelését központilag végzik, és az eredményt kedvező esetben nyilvánosságra hozzák. A kölyökkutya megvásárlása előtt tájékozódjunk a szülők diszplázia-vizsgálatáról.

A másik gyakori forma a könyökízületi és vállízületi diszplázia. Szűrésük szintén röntgen segítségével történik, de jelentőségük manapság a csípőízületinél kisebb.