Csípőízületi diszplázia

Feltehetően genetikailag befolyásolt, komplex állapot, pontosabban: a csípőízület deformálódása. Egyes fajtákon belül (pl. Német juhászkutya, Bernáthegyi, Dog, stb.) jóval gyakoribb, mint más fajták egyedein. Feltételezések szerint a kutya fejlődése során olyan csontelváltozások alakulnak ki, amelyek a csípőízület lazaságát okozzák. A betegséget sem testmozgással, sem oltásokkal, sem pedig a táplálék összetételével nem lehet alapvetően befolyásolni. Tünetei sajátos módon nem minden csípőízületi diszpláziában szenvedő kutyán jelentkeznek, de vannak olyan állatok is amelyek mozgásra vagy tapintásra fájdalmat jeleznek. Egyik-másik kutya - különösen futás közben - rendellenes, himbálódzó v. szökdécselő mozgást végez; huzamosabb fekvés után pedig nehezen áll fel. Fiatal ebek a hátulsó végtagjaikra átmenetileg lesántulhatnak, később ez megszűnhet.

Más állatokon csak akkor tapasztalható fájdalom, ha nehéz gyakorlatokat végeztetnek velük, illetve túl sokáig futtatják őket. tulajdonképpen nem olyan szörnyűséges betegség, mint azt a kutyatulajdonosok általában hiszik; minden fiatal diszpláziás kutyának jó esélye lehet arra, hogy késő öreg koráig normális v. csaknem normális életet éljen. Természetesen az ilyen betegségben szenvedő állatnál vigyázni kell arra, hogy csupán annyi testmozgást végezzen, amennyi szemlátomást jólesik neki; nem szabad nehezebb akadályokat ugratni velük, túl sokat futtatni őket. Ügyeljünk arra is, hogy a kutya ne hízzon meg, mert ez fokozottan megterheli a csípőjét.

Leggyakrabban német juhászkutyában, rottweiler-ben, dobermannban, dogban találkozunk vele, de általánosságban elmondható, hogy a nagyobb testű kutyafajtákban fordul elő halmozottan. A betegség a csípőízületben alakul ki, mégpedig akkor, amikor a combcsont feje nem illeszkedik megfelelően a csípőízület vápájába. A diszpláziának nagyon sok oka lehet, a genetikai háttér mellett seregnyi egyéb kórok is jelen van, kiválthatják pl. a fiatalkori táplálási hibák is.

A beteg kutya nehezen jár, nem szívesen mozog, a hátulsó lábai gyengék, majdnem minden esetben sántaság is mutatkozik. Biztos diagnózis röntgen-felvétellel kapható. A betegség felismerését nehezíti, hogy értékelhető röntgenfelvételt néha csak 2-3 éves korban tudunk készíteni. Más szóval: a 2-3 éves kor előtt készített negatív röntgenképek nem elégségesek a betegség kizárásához.

A gyógyszeres kezelés tüneti jellegű, bizonyos készítmények csökkentik a diszplázia által okozott fájdalmat és a gyulladásos jelenségeket. Manapság a betegség megoldására számos műtéti technika létezik, amelyek elvégzése után még jó pár évig biztosíthatunk kedvencünknek jobb életkörülményeket.