Cukorbetegség kutya esetén

A cukorbetegség kutyáknál gyakran előforduló megbetegedés, amely során lecsökken a hasnyálmirigyben termelődő inzulin mennyisége. Az inzulin felelős a vérben a cukor lebomlásáért. A "cukros" állat vérében inzulin hiányában megnő a vércukor mennyisége. Ez a betegség szukákban gyakrabban előfordul, mint kanokban.

A cukorbeteg állat nagy mennyiségű vizet vesz magához; ez a tünet a tulajdonos számára könnyen észrevehető. Viszont arra is gondolni kell, hogy nemcsak cukorbetegség esetén iszik sokat az állat. Önmagában tehát a nagy mennyiségű vízfelvétel nem csak a cukorbetegség kísérő tünete lehet. A pontos diagnózishoz 1-2 vércsepp elég, amit vércukormérő műszerre cseppentve rögtön megkapjuk a pontos eredményt. Az időben nem felismert esetekben egy idő múlva fáradékonyság, súlyvesztés és vakság is kialakulhat.

A cukorbetegségben szenvedő állat számára minél hamarabb meg kell kezdeni az inzulin bevitelét - általában naponta kétszer injekció formájában. Ezt a műveletet minden tulajdonosnak meg kell tanulnia. Az étkezésre is oda kell figyelni, naponta többször (általában 4x) adjunk enni a kutyának. Fontos a táplálék minősége is, sovány baromfihúst és főtt rizst 70-30 arányban kell elkészíteni. Emellett ma már kereskedelmi forgalomban kaphatók olyan tápok, amelyeket a cukorbeteg kutyák számára fejlesztettek ki.

Szuka kutyáknál a női hormontermelés és a cukorbetegég közötti összefüggés miatt el kell végezni az ivartalanítást. A sikeres műtét után várhatóan kevesebb inzulinra lesz szükség.

Fontos a betegség kapcsán hangsúlyozni, hogy mindig legyen kéznél valamilyen édesség (pl. méz). Ugyanis cukorbetegség során gyakran előfordulhat, hogy a vércukorszint hirtelen lecsökken. Ilyenkor az állat el is ájulhat. A nyelvre kanállal mézet kenve az alacsony vércukorszint gyorsan helyreáll.

Tovább a kategóriában: « Kutya cianózis Cushing-kór »