Ectropium, entropium | Kutya szemhéj kifordulása, befordulása

A szemhéjszél befordulása - entropium - veleszületett vagy egyes esetekben krónikus izgató hatások által kiváltott rendellenesség. A betüremkedett szemhéjszél, a rajta levő szőrszálak dörzsölő hatása izgatja a szemet. Ellentéte a kifelé forduló szemhéjszél vagy ectropium. Az alsó szemhéj nem fekszik rá szorosan a szemgolyóra, súlyosabb esetekben a kötőhártya is kifelé fordul; porral és kórokozókkal szennyeződhet. Ectropiumra hajlamos fajta a bernáthegyi, a boxer és a spániel.

E két rendellenesség sebészeti úton kezelhető. Az entropium megszüntetéséhez a szemhéjak oldalsó részén nyíl alakú bőrrészt kell kimetszeni. Ectropium esetén az alsó szemhéjból ék alakú darabot metsz ki az operáló állatorvos. A verekedésekből vagy balesetekből származó szemhéjsérülések meglehetősen gyakoriak. Kisebb sebeket elegendő vitamintartalmú szemkenőcsökkel bekenni. A nagyobb szakított sebeket, a szabálytalan hegesedések és az általuk okozott idült izgató hatások elkerülése érdekében feltétlenül össze kell varrni.

Enyhébb gyulladásoknál a szemhéjak izgalmát csökkentő kenőcsökkel, szemcseppekkel, fertőzések esetén antibiotikum, kortizon vagy gombaellenes szerek adásával kezeljük a szemhéjak elváltozásait.

A szemhéjszéli mirigyek gyulladásos elváltozásai (árpa, jégárpa) és növedékei a felmetszést követően éles szélű sebészeti kaparókanállal távolíthatók el.

A pislogóhártya mirigyei a harmadik szemhéj belső oldalán helyeződnek; a mirigyszövet begyulladhat, burjánzásnak indulhat, ilyenkor feltűnően kivörösödnek, megduzzadnak, és erős könnyfolyás jelentkezik. Amennyiben nyugtató hatású kenőcsökkel nem érünk el gyógyulást, műtéti körülmények között (narkózis), éles szélű kaparókanállal kell eltávolítani a mirigyeket.

A fenti okok mindegyike kiválthat kötőhártyahurutot, amelyet a gyulladásokhoz hasonlóan kell kezelni. A kipirult és gyulladt kötőhártya általános betegségek: vírusfertőzések, pl. szopornyica, vese- vagy májkárosodások kísérő tünete is lehet. Az alapbetegség gyógyítását követően a szemtünetek is megszűnnek.

Ectropium, entropium

Nagyon gyakori betegségek, de csak ritkán okoznak súlyos tüneteket, általában közepes mértékűek. Ezen betegségek lényege, hogy a kutya alsó, esetenként mindkét szemhéjszéle ki-, illetőleg befelé fordul, ennek következtében a szemhéj szőrrel fedett területei a szaruhártyával érintkezve gyulladást, ödémát okoznak, ami szaruhártya-homály formájában látható.

Tünetei: A kutya gyakran hunyorog, szeméből savós, később gennyes váladék ürül.

A betegség megoldása korrekciós műtéttel lehetséges, amit az indokol, hogy az elhanyagolt esetekben kialakuló szaruhártyafekély miatt az állat a látását is elvesztheti. Az operáció után a kutya gyorsan gyógyul, és az esetek nagy részében a továbbiakban tünetmentes lesz.

Szemhéj befordulása: Ez a jelenség érintheti mind a felső, mind pedig az alsó szemhéjat. Súlyos állapot, mivel a szempillák érintkezésbe kerülnek a szaruhártyával, az állandó irritáció pedig sza-ruhártya-gyulladáshoz vezet. Az entropium plasztikai sebészeti beavatkozással korrigálható, bár nem minden esetben olyan komoly, hogy kezelés szükséges. Szemhéjkifordulás: Az alsó szemhéjak elfordulása, amely szabadon hagyja a szaruhártyát. A vérebeknél és a bernáthegyi kutyáknál például bizonyos fokú ektropium normálisnak tekinthető.