Fonálférgesség kutya esetében

Ugyancsak gyakran előforduló bántalom, de jelentősége másban jelentkezik. A kölyökkutyákban gyakran előfordul, a legelterjedtebb bélféregtípus. Szintén zoonózis. A kutyában ez a féregfaj nem csak a bélben található meg, a férgek egy része a vemhesség miatt aktiválódik, és a magzatokba, illetve a tejmirigyekbe jut, így fertőzve meg a pár napos kutyakölyköket. Ez a magyarázata, hogy szinte minden kölyök fertőzötten születik, illetve, hogy 4-6 hetes korukra masszív fertőzés jön létre bennük.

A fonálférgek közül egyes fajok a bélcsatornán kívül a szervezet más helyein, a légutakban, illetve a szívben élősködnek, légcső- vagy szívférgességet idézve elő. Rovarok vérszívásával terjednek. A nagyobb mennyiségben jelenlévő férgek szív-belhártya-gyulladást, trombózist, szívelégtelenséget okoznak. Ez a betegség a mediterrán országokban és Amerikában elterjedt, ezért az import kutyákat behozataluk előtt érdemes megvizsgáltatni.

Hazánkban a tüdőférgek az elterjedtebbek, melyek köztigazdái a gyűrűsférgek, a belőlük talajra jutó petékkel vagy lárvákkal történik a fertőzés. A petékből a tüdőben alakulnak ki a lárvák, melyek elváltozásokat idéznek elő a szervezet számos pontján, de jelenlétükre mégis az állat fáradékonysága és köhögése hívja fel a figyelmet. A használatban lévő féreghajtók csak bizonyos típusai hatékonyak fonalférgességre.