Fülbetegségek kutyáknál

A fülbetegségek közös tünetei: az állat furcsán oldalt tartja, gyakran rázogatja, vakarja a fülét, illetve igyekszik valamelyik mancsát a fülébe dugni. Az indokolatlan fejrázás és fülvakarás "hematómához" (vérömlenyhez) vezethet. A fül haematomája legtöbbször csupán enyhe duzzanat formájában jelentkezik, s magától elmúlik. Ha a vérömleny az egész fülre kiterjed, sebészi beavatkozás válhat szükségessé. A lógó fülű kutyák hajlamosak a külső fülgyulladásra, amit okozhat felhalmozódott fülzsír is. Akut külső fülgyulladásra gyanakodhatunk, ha az állat hirtelen elkezdi rázogatni, hevesen vakargatni és oldalt tartani a fülét. A bajt huzat, idegen test, fülatkafertőzés okozhatja. Feltétlenül forduljunk állatorvoshoz!

Krónikus külső fülgyulladás keletkezhet elhanyagolt, piszkos, szőrös fülben. A tünetek hasonlók, mint az akut gyulladásnál, de nem annyira markánsak. Gyógyításuk hosszabb ideig is eltarthat. Középfülgyulladás követheti a külső fülgyulladást, ha a fertőzés lehatol a dobhártyáig. Az általános tünetek (a fej ferdén tartása, rázogatása stb.) mellé ilyenkor rosszullét, egyensúlyzavar is járul. Állatorvosi segítségre van szükség. A fülkagylófekélyek elhúzódó, idült külső hallójárat-gyulladások következtében kialakuló elváltozások. A kutya fülét feltűnően sokszor vakarja, rázza, dörzsöli. Gyógykezelésében a fertőtlenítésnek és a gyógyszertartalmú fülcseppeknek van jelentősége. Súlyos esetekben szájon át antibiotikumok is szükségesek.

A legtöbb fülbetegséget megelőzhetjük, ha kedvencünk fülét rendszeresen ellenőrizzük, ujjunkkal kitépkedjük a külső füljáratból a túlburjánzott szőrszálakat, a piszkot, a felhalmozódott fülzsírt pedig folyékony orvosi paraffinolajjal óvatosan kitöröljük.