Gyerek - Kutya együttélés

Az állatoktól egyáltalán nem kell félteni a gyerekeket, viszont a zökkenőmentes együttlét érdekében pár szabályt be kell tartani. A legfontosabb a megfelelő személyi higiénia betartása, azaz az állatok simogatása után minden esetben kezet kell mosni! Lakásban tartott macskák esetében a macskaalmot a lakás egy félreeső zugában kell elhelyezni, ahol a kiskorú, még menni nem, de már kúszni tudó gyerek nem tud hozzáférni. Az almot naponta legalább egyszer ki kell tisztítani. A háziállatokat rendszeresen féreg-hajtó tablettákkal kell kezelni, mert vannak olyan férgek, amelyek emberben is megtelepedhetnek. Itt még egyszer ki kell emelni a higiénia fontosságát.

Teendők a baba érkezése előtt:

  • féregtelenítés, bolhaellenes kezelés, védőoltások be-adatása
  • macskák esetében fontos az ún. toxoplazma szűrés - az állapotos anya vérét meg kell vizsgálni, ill. a háztartásban lévő macskáknál is javasolt ugyanez.

Baba érkezése: A megfelelően nevelt és tartott házi kedvenceknél az új családtag érkezése nem jelenthet komoly problémát, viszont az esetlegesen kialakuló féltékenységgel számolnunk kell. Emiatt az első hetekben mindenképpen fokozottan kell figyelni a háziállatok viselkedését. Pár hét alatt a legtöbb állat hozzászokik az új helyzethez. Később, amikor már a gyerek kúszni kezd, arra kell nagyon figyelni, hogy ne zavarja az állatokat evés közben. Erre még a legjámborabb társállat esetében is ügyelni kell!

Esetlegesen előforduló, a háziállatokhoz köthető és emberre átterjedő kórformák:

  • Férgek: leggyakrabban orsóférgek - pár hónapos csecsemők - nem megfelelő higiénia (belenyúl az alomba, és utána a szájába veszi a kezét.) Megelőzés: rendszeres féregte-lenítés
  • Gombásodás: egyes bőrben élősködő gombák átterjedhetnek az arra érzékeny emberre
  • Allergia: macskaszőr, kutyaszőr hatására jelentkezhet.