Hőguta kutyánál

Gyakori, tavasztól őszig előforduló, gyakran halálos probléma. Akkor fordul elő, ha a kutyát a napon álló, zárt autóban vagy árnyék nélküli területen megkötve hagyjuk.

Tünetei: A kutya támolyog és elesett, súlyosabb esetben elvesztheti az eszméletét, görcsölhet.

Teendő: Ha időben felfedezzük, azonnal kezdjük hűteni, dugjuk hideg folyóvíz alá, locsoljuk a fejét akár 10 percig is, míg a tünetek enyhülnek. Ha a kutya már nincs magánál vagy görcsöl, a hűtés után azonnal állatorvoshoz kell fordulni, de sajnos sokszor ekkor már nem gátolható meg, hogy elpusztul

Figyelni kell az őrizetlenül hagyott, árnyékban álló gépkocsira is: időnként ellenőrizzük, hogy nem érte-e el a nap, vagy eleve álljunk garázsba, védett helyre!

A hőguta hirtelen kialakuló, és sürgős beavatkozás hiányában végzetes kimenetelű megbetegedés. Leggyakrabban autóban felejtett kutyáknál, illetve a forró nyári napokon a tűző napnak kitett állatoknál jelentkezik. A testhőmérséklet ilyenkor elérheti a 41-42 fokot is. Az állat elfekszik, nagyon szaporán és erőltetve veszi a levegőt. Hőguta esetén azonnal meg kell kezdeni a szervezet hűtését. A szőrt be kell nedvesíteni, a testre vizes ruhát teríteni. Ha ezek a beavatkozások nem elégségesek, az állat élete védelmében azonnali állatorvosi segítségre van szükség!