Hólyagkő, húgykő, vesekő

Kutyákban különböző okok hatására a vesékben és a húgyhólyagban apró kristályok csapódhatnak ki, és később ezekből különböző nagyságú kövek alakulhatnak ki. A húgyhólyagban kialakuló kő hozzádörzsölődik a szerv falához, ezáltal állandó gyulladást tart fenn. Előfordulhat olyan eset is, amikor a kő nem okoz ennél több problémát, de igen könnyen okozhat vizelet-ürítési zavarokat is. A hólyagban található kövek jelenléte és mérete hasi ultrahangos vizsgálattal pontosan meghatározható. Az apróbb kövek a hólyagból a vizelettel együtt kiürülnek. Szerencsés esetekben távozhat a kő a szervezetből anélkül, hogy bármilyen bajt okozott volna. Sajnos legtöbbször ez nem megy ilyen egyszerűen, ugyanis a kövek fennakadnak a szűk húgycsőben. Ez elsősorban kan kutyáknál gyakori, mivel náluk a húgycső átmérője szűkebb. Az állat vizelni próbál, állandó vizelési ingere van, de az ürítés elmarad. A beékelődött kő nagy fájdalmat okoz, a kutya nyugtalan. A vizeletürítés elmaradása miatt a hólyagban lévő vizelet mennyisége egyre nő, a hólyag fokozatosan kitágul. A tágulás végső esetben a hólyagfal repedését idézheti elő, amely a kutya számára végzetes! Ezért fontos az ilyen esetekben minél hamarabb állatorvoshoz fordulni s a beékelődött követ műtéti úton eltávolítani.

Húgykövesség A kiválasztó szervrendszerben (vese, húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső) különböző anyagcserezavarok folytán kialakuló kövek esetén beszélünk húgykövességről. A kő jelenlétének megállapítása ultrahangos vizsgálattal lehetséges. A kő szerkezetét tekintve többféle lehet. Az összetételét fontos tudni, mert csak ennek ismeretében lehet a betegséget kezelni, illetve a kiújulást megakadályozni. Leggyakrabban a húgyhólyagban alakulnak ki kövek. A hólyag falával folyamatos kontaktusban vannak, ennek eredményeként idült húgyhólyag-gyulladás alakulhat ki annak összes tünetével. Az állat nehezen üríti a vizeletét, a vizelet gyakran véres is lehet. Az is előfordulhat, hogy a hólyagból kövek kerülnek a húgycsőbe. Ha a húgycsőbe beszorul a kő, akkor a vizelet nem tud a hólyagból kiürülni, a kutya erőlködik, de vizelet nem látható. Ez súlyos betegség, azonnali ellátást igényel. A kövek eltávolítása műtéti úton lehetséges.

Vesekő Kőlerakódás a vese-medencében. Az első tünetek: az állat nyugtalan, vizelési nehézségekkel bajlódik, súlyosabb esetben véres a vizelete. Keressük fel vele az állatorvost!