Idült gennyes méhgyulladás szuka kutya esetén

A gennyes méhgyulladás szuka kutyáknál általában 6-7 éves kortól viszonylag gyakori megbetegedés. Okai lehetnek hormonális és fertőző eredetűek. A betegség sokáig észrevétlen marad, előfordulhat ugyanis, hogy a méhszáj zárt marad, és a hüvelyen keresztül a méhváladék nem ürül ki. A betegség kezdetétől a sok vízivás és a gyakori vizelés a legjellemzőbb tünet, valamint csökkent étvágy és mozgás észlelhető. Az állat szőre fénytelenné válik. 1-2 hét múlva aztán a méhben felgyülemlő, és a zárt méhszáj miatt kiürülni nem tudó nagy mennyiségű gennyes tartalom már súlyos tüneteket produkál: nagyfokú elesettséget, étvágytalanságot, ismétlődő hányást. Az is előfordulhat, hogy a pattanásig feszült méh fala megreped, és a váladék a hasüregbe kerül. Ez egy életveszélyes állapot, azonnali beavatkozás hiányában az állat elvesztésével jár. Más a helyzet, ha a méhszáj nyílt. Ilyenkor azonnal észlelhető a hüvelyből kifolyó sárgás, vörösbarna vagy barna színű, sűrű váladék. Végleges megoldást a petefészkek és a méh műtéti eltávolítása jelent. Enyhébb, korai esetekben nagy értékű tenyészállatoknál megpróbálható a gyógyszeres kezelés, valamint a méh műtéti öblögetése.

Az idült gennyes méhgyulladás kialakulhat spontán, fedezés nélkül, valamint eredményes vagy eredménytelen fedezés után is. A betegség lényege, hogy a szuka méhében az oda esetlegesen bejutó baktériumok hatására lassan, 6-8 hét alatt idült, gennyes gyulladás alakul ki. A gyulladás sokszor a vemhességhez hasonlóan hasmegnagyobbodással jár, a tulajdonosok azt hiszik, hogy az állat vemhes. Figyelemfelkeltő jel azonban, hogy az állat gyakran liheg, sokat iszik, gyakran vizel, elesettebb, fáradékonyabb a normálisnál. Általában lázas, hasa telt, fájdalmas. A nyitott méhszáj mellett zajló méhgyulladás esetén szerencsésebb esetekben a pérarésből sötétbarna vagy véres jellegű genny folyik. Ultrahangos vizsgálattal jól diagnosztizálható, a gyógykezeléssel nem szabad késlekedni.

Időben felfedezett, nyitott esetben az állat még továbbtenyésztésre is alkalmassá tehető, de a következő ciklusban muszáj befedeztetni. A kezelés: hormon- és antibiotikum-terápia. Zárt méhszáj mellett zajló esetben csak a teljes ivartalanítás segít. Elhanyagolt esetekben azonban a gennyes méhből olyan nagy mennyiségű méreganyag áramlik a kutya szervezetébe, hogy az altatásba belepusztulhat. Kezelés nélkül elpusztulással végződik.

Előfordul, hogy a szuka minden igyekezetünk ellenére elszökik és párosodik. Ha nem kívánunk almot, a fedezés után forduljunk állatorvosunkhoz, aki injekcióval meggátolja a vemhesség kialakulását. Fontos azonban tudni, hogy az injekció után is be kell zárni a szukát, valamint az injekció növeli a gennyes méhgyulladás kockázatát. A másik megoldás a tüzelés elhalasztása hormoninjekció segítségével. A két megoldás közül ez a szövődménymentesebb, ha már a kettő közül szeretnénk választani (a későbbiekben szeretnénk a szukával tenyészteni), akkor lehetőleg ehhez nyúljunk. Ilyenkor a szuka félévente, a tüzelés tervezett időpontja előtt kap egy injekciót, amely a következő tüzelést 6 hónapra eltolja. Az injekciók után egy tüzelést kihagyva, a második tüzelésnél a szuka fedeztethető. Ennek a kezelésnek általában nincs mellékhatása, de minden hormonkezelésre igaz, hogy a méh ellenálló-képességének csökkentése miatt a későbbi gennyes méhgyulladás kockázata nő.