Kullancsosság, kullancsok kutya esetén

Az alacsonyabb bokrokon és fűszálakon tartózkodó kullancsok (Ixodes ricinus), miután a kutya a testével lesodorja őket, megtapadnak a szőr között. A kullancsok azonban a kutya szagát (vaj sav) is érzékelik, és ráhullanak, amikor rejtekhelyük alatt elhalad. Lábaikkal megkapaszkodnak, és szájszervüket a bőrbe mélyesztve rögzítik magukat.

A kullancsok izgatják az állat bőrét, a helytelen eltávolítás következtében beszakadt szájszervük helyi gyulladást okozhat. A kullancsok spirocheta kórokozókat (lásd borrelliózis) is terjeszthetnek a nyálukkal. Ez utóbbiakat csak néhány napos vérszívást követően ürítik a vérbe, a befurakodott kullancsot ezért tanácsos minél előbb eltávolítani. Gyógyszertárakban külön e célra gyártott, speciális kullancscsipesz is kapható, amellyel óvatosan ki lehet tekerni a bőrből a kullancsot anélkül, hogy beszakadna a szájszerve. Csipesszel vagy két ujjal megragadva a nem kívánt potyautast, tekerjünk rajta 180 fokot, s várjunk, amíg a szívócsövén levő kampók rögzítő hatása megszűnik. A kullancs tehát magától leválik a bőrről, nem kell letépni! Olajjal, ragasztóval vagy körömlakkal bekenve szintén elpusztul, ilyenkor azonban, csakúgy, mintha szétnyomnánk, a fent említett kórokozókat haláltusája közben a gazdaállat vérébe öklendezi. Tömegesen megtelepedett kullancsok esetében a bolhairtásnál leírtak szerint kell eljárni.

Vannak kutyák, amelyek erős testszagukkal szinte vonzzák a kullancsokat. A kullancsok számára csalogató szagok elfedése érdekében adjunk nekik B,-vitamint.

A kullancs gyakori, elterjedt ízeltlábú kórokozó, mely alapesetben csak vérszívásával károsít. Jelentőségét átvivő illetve köztigazda szerepe adja. Számos baktériumos és vírusos betegség mechanikai vektora, melyek közül a legelterjedtebb a kullancs-encephalitis (a betegség hazánkban igen elterjedt, azonban kutyákban ritkán okoz tüneteket), valamint a babesiosis és a Lyme-kór, melyet egy Borrelia burgdorferi nevet viselő kórokozó hoz létre. A betegség emberen és állatokon is hasonló tünetekben jelentkezik, csak állatokon a diagnózis nehezebb.

Tünetei: A láz, valamint a váltakozó végtagokon jelentkező sántaság figyelmeztet a betegségre. Sajnálatos módon a tünetek nem mindig típusosak.

A kórokozó jelenléte vérvizsgálattal mutatható ki. A gyógykezelés érdekében feltétlenül érdemes állatorvoshoz fordulni. A kezelés 6-8 hétig tartó, nagy dózisban adott antibiotikum-kúra segítségével történik, melyet sok esetben a betegség újbóli fellobbanása miatt meg kell ismételni.

A kullancs apró, fekete, pár milliméter nagyságú élősködő. Február-március tájékán indul be a "kullancsszezon", és egészen november-decemberig eltart. A hideg, csípős telekben elpusztulnak a kullancsok, azonban az utóbbi években tapasztalható enyhe teleket átvészelik, ezért ma már sajnos egész évben számítani kell a jelenlétükre. A gazos, magas füves, bokros területeken halmozottan, nagy mennyiségben fordulnak elő. A kullancsok a kutyára kerülve belefúródnak a bőrbe, majd vért szívnak. Itt pár napig elidőznek, miközben többszörösére duzzadnak, majd lepottyannak. Ilyenkor az eredetileg fekete színük helyett lencsére hasonlító alakú, színű és nagyságú formát öltenek. A kutya egész testfelületén megtalálhatók, de a fejen, a fülek mögött gyakrabban. A fő baj a kullancsoknál nem is a vér szívásával van, hanem mert a vér szívásakor kórokozókat juttathatnak be a gazdaállatba, és okozhatnak súlyos, és kezelés hiányában akár halálos megbetegedést! Ilyen kutyákban előforduló, és kullancs által terjesztett fertőző megbetegedés a babesiosis, valamint az embernél is ismert Lyme-kór.
Tovább a kategóriában: Tetvesség kutya esetén »