A kutya parazitái

Belső élősködők, paraziták

A szervezet belsejében, különböző szerveiben élősködő élőlények. Ebbe a csoportba tartoznak a csak mikroszkóp alatt látható egysejtű paraziták, valamint az akár több centiméter hosszúságot elérő férgek is. A férgek közül a leggyakrabban a bélben élősködő fonálférgekkel találkozni, elsősorban a fiatal, pár hetes kölykök székletében. Ezenkívül vannak olyan paraziták, amelyek a tüdő szövetében találhatók (tüdőférgek), és vannak, amelyek a májban (mételyek).

Fontos megemlíteni a szintén bélben élő galandférgeket is. Ezek a férgek a fonálférgeknél kisebbek, rizsszem alakúak, és fejlődésük korai szakaszát a bolhákban töltik el. A kutya a bolhák szétharapása során fertőződik meg a galandféreggel. Mivel ezek a férgek az emberben is megtelepedhetnek, nagyon fontos a kutyák és macskák rendszeres, széles spektrumú féreghajtó szerrel való kezelése, valamint rendszeres bolhairtása!

Külső élősködők, paraziták

Külső élősködők a kutya "felületén" élnek, ezért sokkal egyszerűbb észrevenni őket és védekezni ellenük. A leggyakoribb külső paraziták: bolhák, kullancsok, szőrtüsző-atkák, tetvek.

Az élősködők olyan élőlények, amelyek más élőlények szervezetéből szerzik meg táplálékukat, ezért a kutyák - különösen a kölykök, növendék állatok - egészségét súlyosan fenyegethetik.

A gazdaszervezet tápanyagaiból táplálkozó, az önálló gazdaszervezettől független életre nem képes élősködőket nevezzük parazitáknak. Megtelepedési helyük változó lehet, ez alapján beszélünk külső és belső parazitákról. A külső élősködők a szőr és bőr felületén találhatók, és a bőrt alkotó hámszövettel vagy vérrel táplálkoznak. Ebbe a csoportba tartoznak a bolhák, kullancsok, tetvek, atkák stb. A belső élősködők a szervezet belső részein élősködnek. Leggyakrabban és legnagyobb számban a belekben fordulnak elő. Ide tartoznak a teljesség igénye nélkül az orsóférgek, ga-landférgek, horgas fejű férgek. Előfordulhatnak paraziták azonban gyakorlatilag bármelyik belső szervben is: a szív, a tüdő, a máj, a vesék is érintettek lehetnek. A szívférgesség kutyákban komoly problémát jelent az Egyesült Államokban. A mediterrán európai országokban (Balkán, Görögország, Olaszország déli része) is felütötte már a fejét. Magyarországon egyelőre pár esetet leszámítva nem jelentkezett, viszont a jövőben számítani kell az elterjedésére.