A kutyatalpak betegségei

A bőr függelékeinek, a talppárnáknak és a körmöknek üvegszilánkok okozta sérülései erősen véreznek.

Elsősegélyként helyezzünk fel kötést, vigyázva arra, hogy vatta ne kerüljön közvetlenül a sebbe. Az elszarusodott talp csakúgy, mint a körmök, nem más, mint elhalt szaruszövet, összeforrni nem képes, csak a szélek felől kiindulva tud ismét új szövet képződni. A gyógyulás tehát hosszabb időt igényel. Az erősen szétnyíló sebszéleket össze kell varrni. A kutya testén alig találunk verejtékmirigyeket. Nagyobb számban csak az orrháton és az ujjak között fordulnak elő. Gyulladásuk esetén a bőr fájdalmas, kipirosodik, és tályogok képződhetnek. A gyulladás jelentkezhet csak egy alkalommal, kialakulhat visszatérően mindig ugyanazon a helyen, kedvezőtlen esetben rákosán is elfajulhat. Ez utóbbi esetben teljes egészében ki kell metszeni az elváltozott bőrterületet. Gyulladást okozó idegen test - ősszel gyakran toklász -műtéttel távolítható el. Enyhébb bőr-elváltozások esetén kenőcsök alkalmazása is elegendő.

Előfordul, hogy a talppárnák szarurétegének burjánzása nem okoz kellemetlen tüneteket a kutyának. Ha az elszarusodás túlságosan kemény, vazelinnel és szaliciles kenőccsel kíséreljük meg felpuhítani. A kiterjedt szaruburjánzásokat műtéttel kell eltávolítani. Előfordulhat azonban, hogy éppen ellenkezőleg, a talpszaru túlságosan is puha és könnyen túlkopik. A kutya ilyenkor csak puha talajon mozoghat vagy bőrcipőt kell viselnie. A szaru keményítősére denaturált szeszt használhatunk, növekedését pedig A-vitamin adásával segíthetjük.

Előfordulhat, hogy kutyánk látható ok nélkül minduntalan ugyanazt a talpát nyalogatja. Kiváltó okként gyakran találhatunk talppárnába ékelődött üvegszilánkokat vagy éles kis kődarabot, amelyek nagyon apró sipolynyílások kialakulását okozhatják. Az idegen testet éles szélű kaparókanállal lehet eltávolítani, természetesen helyi érzéstelenítésben.

Repedésekbe, szűk résekbe beakadva kiszakadhatnak a körmök a körömágyból, ami erős fájdalommal jár. Vazelinnel vagy csukamájolaj kenőccsel bekenve az elváltozott részeket, enyhíthető a fájdalom. A levált szarurészt körömcsipesszel, óvatosan le lehet vágni.