Szőrtüszőatkásság kutyáknál

Szőrtüszőatkásság: A betegséget a Demodex canis nevű szőrtüszőatka okozza. Ezek az élősködők a kutyák szőrtüszőiben élnek. Minden egészséges állatban előfordulnak, de olyan kis számban, hogy nem okoznak problémát. Ha viszont valamilyen okból az állat immunrendszere legyengül, ezek az atkák tömegesen elszaporodva tünetekben is megnyilvánuló betegséget okoznak. Bármely fajtában előfordulhat, de vannak olyan fajták, amelyekben halmozottan jelentkezik a betegség. Ilyenek pl. a dobermann, a shar-pei, a skót juhász, az angol buldog. Ezek a fajták öröklött hajlamosságot mutatnak a szőrtüszőatkásság iránt.

Enyhébb esetekben a tünetek a lábvégi és a szem körüli szőrhiányban nyilvánulnak meg. A kihullott szőr helyén a bőr kipirult, de általában nem viszket. Súlyosabb esetekben az elváltozások az egész testfelületre kiterjednek, másodlagosan gennykeltő baktériumok is elszaporodnak a beteg borié-kilétén. Ennek eredményeképpen testszerte bűzös, váladékos sebek alakulnak ki.

A korai szakaszban a betegséget a bőrből vett kaparék mikroszkópos vizsgálata igazolja. Nehezíti a diagnózis felállítását, hogy nem mindig lehet az atkákat a kaparékból kimutatni.

A gyógyszeres kezelés során a bőrfelület gyógyszeres lemosása, és különböző ecsetelőszerek jöhetnek szóba. Mivel makacs betegségről van szó, ezért csak az alapos és rendszeres gyógykezelés hoz eredményt.