Ütőeres / artériás vérzés kutya esetén

Az ütőeres (artériás) vérzés a megsérült ütőérből a szív ritmusának megfelelő ütemben, lüktetve távozik a nagy nyomású, élénkpiros színű vér. Rövid idő alatt jelentős lehet a vérveszteség, ezért gyorsan kell cselekedni!

Tünete: Nagy átmérőjű artéria (nyakon, hónaljban, felkaron, combon, térdhajlatban, lábszáron) sérülésekor a gyors és nagy vérvesztés miatt a sérült kezdetben szédül, elgyengül, nyálkahártyái feltűnően sápadtak, majd eszméletét veszti.

Ellátása: Ideiglenesen készítsünk ütőeres (artériás) nyomókötést. A steril gézlapot (ha kell, több rétegben) benyomkodjuk a sebbe (kitamponáljuk). Erre helyezünk egy újabb steril gézlapot, majd egy kibontatlan gézhengert. Ezután szoros, körkörös pólyamenetekkel a nyomópárnát a sebre szorítjuk. Az átvérzett kötést lebontani nem szabad, hanem újabb nyomópárnát felhelyezve ismét átkötjük a területet. Amennyiben végtagon észleljük az ütőeres vérzést, a fekvő kutya vérző végtagját felemeljük. A megsérült artéria szívhez közelebb eső ép szakaszát igyekszünk a környezetében lévő csonthoz nyomni, és ily módon csillapítani a vérzést.

A sérült kutyát fekvő helyzetben, a nyomókötés folyamatos ellenőrzése mellett a lehető leggyorsabban állatklinikára kell szállítani. Körkörös leszorítást (szorító körül kötést) alkalmazni tilos, mert az egész végtagot kirekeszti a keringésből. A leszorítás helyén durván roncsolva az ereket, az idegeket, az izomszövetet, maradandó károsodást idézhetünk elő.