Kutya elsősegély

Kutya elsősegély

Még az amúgy békés állatok is haraphatnak fájdalmukban. Egy biztosan fekvő hurok a száj körül megvéd a sérülésektől!

A modern kor járműforgatagában sajnos a kutyákat sem tudjuk mindig megvédeni a balesetektől. Évente több ezer kutya esik a motorizáció áldozatául. Bármilyen nagy is azonban a baj, ne veszítsük el nyugalmunkat. Szerencsés esetben ijedségnél vagy enyhe zúzódásoknál nagyobb baj nem történik. A baleset kiváltotta izgalom hatására még saját kutyánkkal is előfordulhat, akármilyen jól nevelt is, hogy harap. Mielőtt hozzányúlnánk, próbáljuk meg kedves szavakkal megnyugtatni. Ha ezután sem hagy magához nyúlni, húzzunk át alatta óvatosan egy takarót vagy kabátot, amit aztán sarkainál meg tudunk emelni, és könnyen el tudjuk szállítani a sérültet az állatorvoshoz. Ha szükséges, kendővel, övvel vagy akár nyakkendővel be is köthetjük a száját; csavarjuk meg többször az állkapocs alatt, és csomózzuk meg a fülek mögött.

Balesetnél mindig figyeljünk arra, hogy az állat orrából, szájából, füléből, húgycsövéből vagy végbeléből nem folyik-e vér. A láb rendellenes tartása ficamra vagy törésre utal. Kíséreljük meg nyugalomba helyezni a végtagot, és ha lehet, párnázzuk alá valamilyen puha anyaggal.

A lüktetve vérző sebre felhelyezett nyomókötés életmentő lehet. Nyomjunk a sebre egy zsebkendőt, és gézzel, nyakkendővel, övvel vagy nadrágtartóval átkötve szorítsuk rá. A csonttöréseknél alkalmazható kötésekről a mozgás szerveivel foglalkozó fejezetben részletesen foglalkozunk. Az eszméletét vesztett állatról mindig vegyük le a nyakörvet, húzzuk ki a nyelvét, a fulladás megelőzése érdekében szedjük ki szájából a felhányt gyomortartalmat(!). Ha leáll a légzés, és nyílt mellkasi seb vagy törés nem látható, a mellkas két oldalára tett kézzel, percenként 10-15 nyomással mesterségesen lélegeztessük a sérültet. A kutya szája mindig legyen nyitva, hogy a levegő szabadon áramolhasson.

Könnyebb sérülések - vágott sebek a lábon, a fülkagyló verekedésből származó vérzései, a farokvég sérülése stb. - esetén mi magunk is tudunk elsősegélyt nyújtani.

Lábsérülések esetén először fedjük a sebet egy gézlappal; közvetlenül a sebfelületre ne tegyünk vattát; az ujjak közét párnázzuk ki összehajtott lapokkal vagy vattacsomókkal, az első láb hüvelykujját se felejtsük ki. Fedjük be vattával a sérült lábat, majd tekerjük be gézzel (lásd a képet). A kötés egészét rögzítsük leukoplaszttal vagy öntapadó kötözőszerrel, és esőtől, nedvességtől megvédendő húzzunk rá műanyag zacskót.

A megfelelő gondossággal felhelyezett lábkötés ellen nem tiltakozik a kis beteg. Először a lábujjak közét, majd az egész lábat puha anyaggal ki kell párnázni, ezután helyezhetjük fel a kötőzőanyagot. A szennyeződés ellen műanyag zacskót is húzhatunk a kötésre

A fülsérülésekből folyó vér a fej rázásakor messze szétspriccel. Tekerjünk sálat vagy kendőt a kutya fejére, hogy leszorítsa a vérző fület.

A farokkötéseket nagyon vékonyan kell alápárnázni. A lecsúszás megakadályozására szélesebb leuko-plasztcsíkot hajtsunk össze hosszában úgy, hogy a ragsztó nélküli felületek egymásra feküdjenek. Helyezzük a szőr és a kötés közé, így megakadályozhatjuk a kötés lecsúszását. Kívülről a gézen túlnyúló ragasztócsíkkal rögzítjük a kötést a szőrzethez.

Hőguta esetén vigyük a kutyát árnyékba, a lábakra és a szívtájékra tegyünk hideg borogatást.

Az égési sérüléseket hideg vízzel vagy jéggel hűtsük; a test többi részét azonban tartsuk melegen!

A szájba ékelődött idegen testeket - csontszilánkot vagy fadarabot - kézzel vagy hosszú csipesszel próbáljuk meg eltávolítani. Hogy könnyebben hozzáférjünk, az állcsonton és az állkapcson átvetett, puha anyagból készített hurokkal húzzuk szét a kutya száját.

Mérgezések esetén vérzés, bénulás, légzési zavar, hányás, nyálzás, esetleg habos nyál vagy hasmenés figyelhető meg. Vigyünk magunkkal mintát a hányadékból és a mérgezést okozó vegyi anyagból az állatorvoshoz. Tejet vagy széntablettát ne adjunk a kutyának! Egyedi vagy fajtára jellemző hajlam következtében hirtelen jelentkező agyi eredetű görcsrohamok - epilepszia - léphetnek fel, de mérgek is kiválthatnak hasonló tüneteket. A kutya elvágódik, lábaival hevesen csapkod maga körül, a végtagokon vagy az egész testen rángások jelentkeznek, hátrafeszített fejjel fogait csattogtatja. Ebben az állapotban még a gazdáját sem ismeri fel. Legyünk mellette, nehogy sérüléseket okozzon magának vagy saját magát megharapja. Forduljunk mielőbb állatorvoshoz! Mérgezések vagy eklampszia esetén jogos a sietség, az epilepsziás roham azonban általában néhány percen belül magától megszűnik.

Minden kutyatulajdonosnak javasolt otthon egy kis dobozban kötszereket, ragtapaszt, fertőtlenítőszereket tartani. Az állatorvossal történt előzetes egyeztetés után különféle gyógyszerek tartása is előnyös lehet (pl. lázcsillapítók, fájdalomcsillapítók). Fontos, hogy az adott gyógyszerek megvásárlása előtt kérjük ki állatorvosunk véleményét, mert nem minden ember számára készített gyógyszer adható kutyának! Legegyszerűbb, ha az állatok számára előállított gyógyszereket vásároljuk meg és használjuk otthon is.