Daganatok a kutyákban

A kutyákban - de valamennyi élőlényben - előforduló daganat lényegében a sejtszövet abnormális növekedése, túlburjánzása.

A jóindulatú daganat nagyon lassan, hónapok, esetleg évek alatt fejlődik ki. Helyhez kötött, nem terjed szét a szervezetben. Emiatt azután a kutyatulajdonos nem sok ügyet vet rá, de rosszul teszi, mert a jóindulatú daganat is bántja az állatot. Folytonos növekedése nyomást gyakorolhat a nemesebb szervekre vagy az érre, ami komplikációhoz vezethet; ezért legjobb idejekorán eltávolíttatni.

A rosszindulatú daganat általában hirtelen jelentkezik; hetek v. hónapok alatt rendkívül nagyra duzzad. Szövetburjánzásai behatolnak a környező ép szövetekbe, a vérpályákon v. a nyirokrendszeren keresztül a test más helyeire is eljutnak, ahol újból növekedésnek indulnak, és burjánzásra serkentik a helyi szöveteket. Ahogy a kutyák öregednek, fokozódik bennük a daganatok keletkezésének a valószínűsége; a rák éppen ezért elsősorban az öreg kutyák betegsége; leginkább az emlőmirigyeket, a végbélnyílást, a fogínyt, a prosztatát és a herét, a pajzsmirigyet, a petefészket, valamint a csontot támadja meg.

Mivel a daganatok alattomosan, szinte észrevétlenül keletkeznek, ajánlatos az állatot gyakran átvizsgálni, nincsenek-e daganatok a pofáján belül vagy a testén bárhol. A szukák emlőit sem árt időnként állatorvossal megvizsgáltatni, így idejekorán észrevehető a kialakuló rosszindulatú daganat, s bizonyos esetekben a korai diagnózis és kezelés - a besugárzás vagy a műtét - gyógyuláshoz vezethet.

Jóindulatú daganatok a kásadaganatok és a szemölcsök, fajtafüggően idősebb állatoknál halmozottan is jelentkezhetnek. Ha nem alakult ki bennük gyulladás, és nem fekélyesedtek el, nem szorulnak kezelésre, máskülönben sebészeti úton eltávolíthatók. A sokszor fajtafüggően, pl. boxernél jelentkező rosszindulatú szövetburjánzások, kinövések esetén az operációt követően szövettani vizsgálatot kell végeztetni.

Az emberi szervezethez hasonlóan a kutyák-bán is előfordulhatnak különböző daganatok. A szukákban leggyakrabban emlődaganatokkal találkozhatunk.

Nagyon fontos, hogy ha nem szeretnénk, hogy kutyánknak kölyke legyen, minél hamarabb, még az első tüzelés előtt ivartalanítsuk. Ha így teszünk, minimálisra csökken az emlődaganatok kialakulásának a valószínűsége. Kutyákban nemritkán előfordulhat még számtalan egyéb szervre kiterjedő daganatos elváltozás: pl. különböző bőr-, csont-, lép-, máj-, tüdődaganatok.