Demodikózis | Szőrtüsző atka kutyák esetén

Meglehetősen nehéz a feladat a Demodex-atkák (Demodex canis) elleni védekezés. Az orvosi kifejezéssel (Demodicosis-nak) demodikózisnak nevezett kórkép elsősorban fiatal vagy legyengült ellenálló képességű kutyákon jelentkezik. Az atkás anyakutyától szopós korban fertőződnek a kölykök. Tünetmentes kutyák bőréből is kimutathatók az atkák, életkortól függetlenül. A betegség kialakulásának előfeltétele az örökletesen gyenge természetes ellenálló képesség. A demodikózisban szenvedő kutyákat zárjuk ki a tenyésztésből. A Demodex-atkák a szőrtüszőkben élősködnek, rendkívül nehéz őket elpusztítani

Amennyiben az elváltozás (kisszámú, korpádzó, szőrtelen, nem viszkető foltként az ajkakon és a lábakon) csak egyes bőrterületekre korlátozódik, megfelelő szerek használatával jók a gyógyulás esélyei. A demodikózis egész testen jelentkező (generalizált) formájában a másodlagos baktériumos fertőződés következtében a bőr szaga jellegzetes, avas zsírra emlékező. Rövid szőrű fajtáknál - dalmata, bokszer, dobermann -gyakrabban fordul elő. Súlyos fokú atkásság következtében halálos kimenetelű esetek is előfordulnak. Emberre ez az atkafaj nem veszélyes.

Demodex canis = Szőrtüsző-atka. Apró, szabad szemmel nem látható élősködő.

A demodikózis esetén parazitaellenes szerek adása önmagában még nem elegendő. Fokozni kell a kutya általános ellenálló képességét, és kezelni kell a másodlagos fertőzéseket is. Jó hatású atkaölő szer az amitráz nevű hatóanyag. 0,025%-os hígításban, 8-14 napos időközönként kell kezelni a lenyírt és tisztító fürösztés-sel megtisztított bőrt. A hetente kétszer adott cythioát (lásd bolhásság) szintén hatásosnak bizonyult. Házi szerként régóta használatos a peru-balzsam. A szerves szénvegyületek (hexaklór-ciklohexán) bőrön át felszívódva mérgezést okozhatnak, a teljes testfelületnek ezért naponta legfeljebb csak az egyharmadát kenjük be. A baktériumos társfertőzéseket széles hatású antibiotikumokkal kezelhetjük.

Az ellenálló képesség erősítésének előfeltétele, hogy a kutya féregmentes legyen (bélsárvizsgálat), tápláléka pedig fehérjében és vitaminokban gazdag legyen. Az immunrendszer működését nagy adag B-vitaminokkal, óvatosabban adagolt A- és D-vitaminnal is támogathatjuk. Az ismertetett kombinált terápiával tünetmentessé tehetők a demodikózisos kutyák.

A szőrtüszőatkásság szintén legyengült immunitású állatok tipikus betegsége, de egyes fajták esetében gyakoribb. Az atka normális körülmények között is megtalálható az állatok szőrtüszőiben és faggyúmi rigyeiben, de ekkor nem okoz betegséget. ► Tünetei: A betegségnek többféle megjelenési formája van, szinte mindig a fejen és végtagokon kezdődik. Az állatok szőre lekopik, testükön hólyagok vagy pörkök láthatók, az elváltozás nem viszket. Ezenkívül gyakran külsőhallójárat-gyulladás is megfigyelhető.

A helyi, lokális forma gyakran magától gyógyul, de az egész testre kiterjedő fertőzés sokszor gyógyíthatatlan, az állatok elpusztulnak. A betegség kezelésére immunerősítő anyagokat és lemosást kell alkalmazni, de mivel a betegség általában örökletes immunhiányt feltételez, nehézkes és sokszor eredménytelen lesz. Törekedni kell a háttérben fellelhető indok felderítésére és kezelésére.