Etilén-glikol mérgezés

A hűtőfolyadékban található, édeskés ízű etilén-glikolt szívesen felnyalogatják a kutyák. Benzinkutaknál, autószerelő műhelyekben vagy otthon a garázsban elfolyhat több-kevesebb hűtővíz. Tünetek: nyálzás, hányás, hasmenés, tudatzavar és vesekárosodás. A gyomormosás kálium-permanganát-oldattal történik, kalcium és szőlőcukor mellett a veseműködést támogató infúziókat kap a kutya.

Étilénglikol-mérgezés nagyon gyakori ház körüli mérgezés, a fagyálló hűtőfolyadék felnyalása után jelentkezik. Sajátos módon előzhető meg, mert általában az állatorvosi beavatkozás késő lenne, az etilénglikol ugyanis kizárólag metabolizmusa után mérgező, erősen vesekárosító hatású. Lebontása az alkohol-dehidrogenáz enzim segítségével történik, amely ezt a vegyületet csak alkohol hiányában bontja. A megoldás így kézenfekvő - két napig tartó folyamatos alkoholadagolást követően a kutya nem lesz beteg, ellenkező esetben azonban napokon belül heveny veseelégtelenség tünetei között elpusztul. Mivel ez házilag nem valósítható meg, így az elsődleges ellátás után szállítsuk állatklinikára kutyánkat, ahol a kezelést infúzióban folytatják.

Teendő: Ha a kutya belenyalt vagy ivott a fagyállóból, először hánytassuk meg, majd adjunk neki kis mennyiségben valami tömény alkoholt, pálinkát vagy egyebet, hogy részeg legyen, ezután pedig vigyük sürgősen állatorvoshoz!