Mérgezések

A mérgeknek nevezett anyagok közös jellemzője, hogy már nagyon kis mennyiségben is károsítják az állati szervezetet. Összetételük alapján lehetnek kémiai elemek és azok különböző vegyületei. Megkülönböztetünk továbbá növényi és állati eredetű mérgeket. Baktériumok és gombák egyes anyagcseretermékei (toxinok) szintén mérgező hatásúak. Festékek, rozsdaellenes és favédő szerek, fagyálló folyadék, vetőmagok csávázására használt anyagok, rovar- és gombaölő szerek, műtrágyák, féregtelenítő és növényvédő szerek formájában a mindennapi életben is lépten-nyomon találkozhatunk mérgező vegyületekkel.

A gyakoribb mérgező növények - anyarozs, gombák, nadragulya -, a kígyómarás, penészgombák és baktériumok veszélyessége többnyire mindenki előtt ismert. Romlott konzervekben halált okozó toxinok képződhetnek. Egyes gyógy- és fertőtlenítőszerek túladagolva szintén halálos méregként hatnak. Egyéb betegségek (gyomor-bél fertőzések, veseelégtelenség stb.) is járhatnak mérgezéshez hasonló tünetekkel.

Hogy adott esetben mérgezésről van-e szó, csak akkor dönthető el teljes bizonyossággal, ha valaki látta, amint a kutya a mérget elfogyasztotta, a méreganyag azonosítható vagy a jellegzetes tünetek alapján a mérgezés azonosítható. A hirtelen bekövetkező, ismeretlen okú haláleseteket a tulajdonosok gyakran mérgezéssel (gonosz szomszéd) hozzák összefüggésbe. Ennek jogosságát csak boncolással, költséges laborvizsgálatok elvégzését követően lehet megítélni.

Egyes patkányirtó szerek ízletes csalétkek formájában használatosak. Az ilyen mérgek különösen kutyák számára jelentenek súlyos veszélyt. Egyéb mérgek (növényvédő, csigaölő, gombaölő, rovarirtó szerek, mérgezett magok) por, spray vagy víz-oldékony koncentrátumok formájában kerülnek forgalomba. Parkokban, kertes vidékeken, mezőgazdasági művelésbe vont területeken, ha figyelmeztető táblákat látunk, vegyük pórázra a kutyát!

Mérgezés gyanúja esetén vagy ha magunk is láttuk, hogy a kutya mérget evett, haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz! Sohase adjunk a kutyának ricinusolajat vagy tejet. Nagy abszorpciós képességű, állati eredetű orvosi szenet azonban célszerű adni, ártani biztosan nem árt. A mérgezett csalétek maradékát vagy a kártevőirtó szer összetételét feltüntető csomagolóanyagot mindig vigyük magunkkal a rendelőbe! Az emésztőcsőbe jutott méreganyagokat hánytatással vagy gyomormosással lehet eltávolítani. A már felszívódott mérget megfelelő ellenanyag adásával lehet semlegesíteni.