Lyme-kór kutyáknál

A kórokozó baktériumot az 1980-as években fedezték fel az Egyesült Államokban. Ez a baktérium a kutyákon kívül más emlősökre, sőt még az emberre is veszélyes. A betegség úgy kezdődik, hogy a kórokozóval fertőzött kullancs csípése helyén a bőr kipirul, ami - egyéb tünetek híján - a legtöbbször elkerüli a figyelmet. Sőt a kutyák egy része a fertőződés után tünetmentes maradhat. Más ebeknél viszont a betegség klinikai tünetekben (bágyadtság, levertség, magas, 40 °C körüli láz) is megnyilvánul. Mivel a baktériumok megbetegítik az ízületeket és a szívet is, nehézkes és fájdalmas mozgás, kimerültség, valamint állandóan visszatérő köhögés jelentkezik. Később, a betegség utolsó szakaszában, az ideg-rendszeri tünetek dominálnak.

A gyógykezelés eredményessége a több hétig alkalmazott antibiotikum-kúrán áll vagy bukik. Ha időben észleljük a bajt, kutyánk a kúra végére teljesen meggyógyul. Megfelelő kezelés hiányában azonban a betegség idült formába megy át, és ilyenkor már sajnos gyógyszerekkel sem biztos a felépülés.

Mint minden betegségnél, itt is kiemelkedően fontos szerepe van a megelőzésnek. Ma már kaphatók Lyme-kór elleni védőoltások, amelyeket az első évben kétszer, majd évente egyszer emlékeztető oltásként beadva biztosan kivédhető a fertőződés.