Fertőzések

Vírusok okozta betegségek

Mind a mai napig nem ismerünk olyan szert, amely alkalmas a vírusok elpusztítására, tehát okilag hat a vírus-fertőzések ellen. A védekezés legfontosabb és legmegbízhatóbb módja a megelőző védőoltás; fertőzésgyanú esetén, az azonnali szérum- vagy gamma-globulin-kezelés, továbbá a paraimmunizálás hatásában bízhatunk.

A szervezet védekezőerőit leggyorsabban a paraimmunizálással lehet aktivizálni. A szervezetbe juttatott inaktív, elölt vírusok hatására nő a lymphocyták száma, fokozódik a fagocitózis, és interferon kezd termelődni. A szervezet bizonyos sejtjei képesek bekebelezés útján elpusztítani a kórokozókat, ezt a folyamatot nevezzük fagocitózisnak. Az interferon gátolja a vírusok szaporodását. A szervezetben paraimmunizálás hatására kialakuló védekező reakció nem egy bizonyos kórokozó ellen irányul, hanem kórokozótól függetlenül minden fertőzés ellen fokozza a szervezet védekezőképességét. Paraimmunizálással áthidalható a kórokozók szervezetbe jutása és az ellenanyag-termelés megindulása között eltelt idő, amikor a szervezet még nem védett a kórokozókkal szemben. Fertőzésgyanú - szállítás, kutyakiállítás okozta - stressz esetén a fertőzések rövid távú megelőzését szolgálja a paraimmunizálás. Az e célra használt készítményt szükség esetén naponta kell adagolni.

Ha a vírusok okozta fertőzés már tünetekben is megnyilvánul, akkor csak a tünetek kezelésére szorítkozhatunk és erősítő, továbbá a beteg szervek és az immunrendszer működését támogató szerek adásával segíthetjük a fertőzés átvészelését. Az antibiotikumok vírusok ellen nem hatnak, csak a másodlagos fertőzések kezelésére használhatók.