Nemi rendellenességek - pszichológiai problémák

Az embereknél tapasztalt szexuális zavarok, perverzitások közül számos előfordul - bár jóval ritkábban - a kutyáknál is. Azok az állatok például, melyek egyedül, szigorúan elszigetelten nevelkednek (Kaspar Hauser-jelenség), s melyeknek 3 és 16 hetes koruk között az etetőtál az egyetlen mozgatható játékszerük, egy életre félénken fognak viselkedni mindkét nemű fajtársaikkal szemben. Udvarlási, illetve fedezési kísérleteik később is az etetőtálra korlátozódnak, vagy egyéb pótcselekvések válnak szokásukká. Azok a kanok, amelyeknek a szocializálódási periódusban nincs lehetőségük, hogy testvéreikkel vagy más fajtársaikkal nemi színezetű játékot folytassanak, hosszú ideig ügyetlenül viselkednek szexuális téren - például elölről vagy oldalról próbálnak felugrani a szukákra.

A szakirodalomban ismeretes a kanok onanizálása is, ez azonban nem perverzió, hanem a nemi vágy kielégítése megfelelő partner hiányában.

Gyakori a túlzott szexualitás is (az állat felugrál az ember lábára vagy bútorokra), különösen jól táplált kanok esetében, amelyeknek ráadásul kevés tevékenységre van lehetőségük. A szertelen nemi vágy másik kísérőjelensége, amikor a kutya erőteljesen szimatol és nyalogat vizelet áztatta utcasarkokat, s gyakran van verekedhetnékje.

Nőstény kutyáknál a két legnagyobb nemi rendellenesség a frigiditás és a nimfománia (túlzott nemi vágy). A frigiditás gyakran előfordul azoknál a szukáknál, melyeket túl korán választottak el az anyjuktól, és kizárólag emberi társaságban nőttek fel. Ezek a tüzelés idején valamelyik családtagot zaklatják „szerelmükkel”. Az ilyen állatok a kanokat aggályosán elkerülik, illetve elmarják maguktól.