Növényi mérgezések

Kiskutyák játék közben növényi részeket, terméseket is lenyelhetnek. A parkokban vagy kertekben ültetett dísznövények, vadon élő cserjék, lágy szárú növények és gombák emlősállatokra mérgező anyagokat is tartalmazhatnak. A méreganyagok csípik a száj nyálkahártyáját, a kutya erősen nyálzani kezd. Jellegzetesek a nadragulyamérgezés tünetei: izgatottság, émelygés, szédülés, görcsök, légszomj, szívás keringési zavarok, bénulások.

A következő növények okozhatnak mérgezéseket: borostyán, pipacs, csucsorfélék, oleander, gyöngyvirág, kutyatejfélék, aranyeső, gyűszűvirág, bürök, nadragulya (jellegzetes pupillatágulat), a berkenye és a vadszőlő bogyója, továbbá boglárkafélék, anyarozs és mérges gombák.

A mérgező gombák közül különösen a papsapkagombára érzékenyek kutyáink. Elfogyasztását követően izgatottság hányás és testszerte vérzések jelentkeznek. Amellett, hogy megkíséreljük eltávolítani az emésztőcsőbe jutott mérget, vérzéscsillapító szereket, antibiotikumokat, infúziót, vérkeringésre ható szereket és koffeint is kell adni.

A gyanús növényi részekből és a hányadékból vigyünk magunkkal mintát az állatorvoshoz.

Kálium-permanganátos gyomormosás, beöntés és orvosi szén adása minden esetben indokolt. A nadragulya méreganyaga (atropin) kiszárítja a nyálkahártyákat, ezért a gyomor-szondát külön is be kell kenni valamilyen síkosítóanyaggal, hogy könnyebben csússzon.

A mindenkori lelettől függően csillapítani kell a görcsöket, az izgatottságot, és stabilizálni kell a vérkeringés működését. Infúzió adása is indokolt lehet.