Pajzsmirigy

A pajzsmirigy lényegében raktározószerv, amely az általa termelt jódtartalmú hormont (tiroxint) a hipofízisből érkező utasításoknak megfelelően a vérbe juttatja. A tiroxin a szervezet anyagcseréjét szabályozó hormonok közé tartozik.

Kutyáknál viszonylag ritkán fordulnak elő a pajzsmirigy túlzott hormontermelésére visszavezethető kórképek. Tiroxin túltermelése esetén felgyorsulnak az életfolyamatok, jellegzetes tünetként idegi eredetű izgalmi állapotok: nyugtalanság, félelemérzet, a szívverések és a pulzus felgyorsulása figyelhető meg, hasmenés is jelentkezhet, a szemek jellegzetesen kidüllednek. A beteg gyakran lesoványodik. A túlzottan aktív pajzsmirigy általában nagyobb a normálisnál (golyva).

Gyakoribb azonban, hogy a golyva hátterében éppen az előbbiek ellentéte, vagyis a pajzsmirigy csökkent hormontermelése (hypothireosis) áll, amit a mirigyszövet megszaporodásával próbál kiegyenlíteni a szervezet. A pajzsmirigy megnagyobbodása tehát felettébb különböző körfolyamatok következménye lehet. A pajzsmirigy nem gyulladásos eredetű megnagyobbodását összefoglaló néven golyvának nevezzük. E folyamat lehet jóindulatú, cisztás jellegű vagy - különösen boxereknél - a mirigy daganatos elfajulása is előfordulhat. Ez utóbbi esetben gyakran találunk áttéteket a tüdőben.

A megnagyobbodott pajzsmirigy okozta zavarok részben helyi jellegűek. A mirigy nyomást gyakorol a légcsőre és a nyelőcsőre, ami nyelési, illetve légzési zavarokkal jár együtt. A vérerek összenyomódása következtében kialakuló vérpangás a szív működését is károsan befolyásolja.

Egyes földrajzi területeken, pl. hegyvidékeken, a jódszegény környezet miatt halmozottan fordulnak elő golyvás megbetegedések. Tengerek mellett viszont ritka ez a betegség.

A tiroxin enyhe fokú hiánya nem jár klinikai tünetekkel, és a szervezet hormonháztartásában sem okoz zavarokat. Bizonyos határon túl azonban a hormonhiány általános zavarokat okoz a szervezet működésében. A felnőtt állatok terméketlenné válnak, keveset mozognak és elhíznak. A bőrműködés jellegzetes zavarai korpázás, elszarusodás, fokozott pigmentképződés és szimmetrikus szőrhullás formájában nyilvánulnak meg. Rossz sebgyógyulás és bélsárpangás is társulhat a fenti tünetekhez. A tiroxin hiánya fiatal kutyáknál gátolja a növekedést és kretenizmust okoz. Klinikai vizsgálat során a gégetájék alatt jól látható és kitapintható a megnagyobbodott pajzsmirigy. Pajzsmirigytúltengés esetén, ami kutyáknál ritka, metiltiouracil adásával gátolható a mirigyműködés. A gyakrabban megfigyelhető elégtelen pajzsmirigy-működés, hatévesnél fiatalabb kutyáknál levothyroxin-nátriummal, pajzsmirigyhormonokkal és jód adásával kedvezően befolyásolható. Jódpótlásra egyszerű Lugol-oldat is megfelel, nem mentes azonban - különösen fiatal kutyáknál - mellékhatásoktól, ezért inkább kálium-jodid adása javasolt. Mindkét szert több hónapon át kell adagolni. Kis mennyiségű A-vita-min is kedvezően hat a gyógyulásra; az eleség kalciummal való kiegészítését növekedésben levő állatoknál is be kell szüntetni, mert a kalcium serkenti a golyvaképződést. Idős kutyáknál már bonyolultabb feladat a golyvásság kezelése. Idősebb állatoknál egyoldali is lehet a mirigy megnagyobbodása, és gyakori a csomóképződés is. Az emberrel ellentétben a kutya kétoldali pajzsmirigye között nincs összeköttetés, ezért könnyebben el tudnak mozdulni a környezetükben. A nyomás és a vérpangás okozta tüntetek ezért nem olyan súlyosak, mint az embereknél.

Idősebb állatoknál csak ritkán hoz eredményt a jódkezelés. Általános tünetek esetén műtéttel kell eltávolítani a golyvás pajzsmirigyet. Egyes fajtáknál rákosán is elfajulhat a mirigyszövet, az áttétek felderítése céljából, minden esetben röntgenfelvételt kell készíteni a tüdőről is. Nagyon fontos azonban, hogy megmaradjanak az életfontosságú hámtestecskék. Ezek a mirigyek fej felőli oldalán helyeződnek, és nem nagyobbak egy rizsszemnél. Óvatosságból ezért gyakran csak az egyik, a súlyosabban elváltozott pajzsmirigyet vesszük ki. A gazdag ideg- és érhálózat miatt fokozott sebészeti körültekintést igényel a műtét. A vágás nem gallér alakú, mint az embereknél, hanem egyenes vonalú.