Patkányméreg ellen kutya esetén

A patkánymérgek okozta mérgezés talán a leggyakoribb ezek közül. Ezek általában kumarinszármazékok, melyek véralvadásgátló hatásúak, az ahhoz szükséges K-vita-min megkötése miatt. Az ilyen szerek kellemes ízűek, emiatt a kutyák sajnálatos módon szívesen fogyasztanak belőlük nagyobb mennyiséget. A betegséget időben felismerve - igaz, sokáig tartóan, de - jól kezelhető.

Tünete: Az első tünetek a méreg felvételét követően 18-24 óra múlva jelentkezhetnek. A kutyák bágyadtak, étvágytalanok, sokat fekszenek, hőmérsékletük normális. Látható nyálkahártyáik először sápadtak, később porcelánfehérek. Egy vagy több testnyílásukból vér ürülhet, a tüdőbe került vértől köhöghetnek, ezzel tévesen megfázást juttatva gazdájuk eszébe. Később megjelenik a nehezített légzés, az állat görcsrohamokat kaphat, a bőr alatt vérömlenyek alakulhatnak ki, végül az állat elhullik.

Teendő: Amennyiben a tulajdonos látta a méreg felvételét, annak felszívódása azonnali hánytatással megakadályozható. Ha már eltelt valamennyi idő, állatorvost kell azonnal hívni!