Tetanusz betegség, kutya merevgörcs

Tetanusz (merevgörcs): Fertőzés okozza, elszennyeződött seb nyomán keletkezik a testben. Az ilyen betegségben szenvedő állatok mereven kinyújtózva, összeszorított szájjal (közkeletű elnevezéssel "szájzárral") állnak. A kutyáknál szerencsére ritkán fordul elő ez a betegség.

A sebfertőzésekhez társuló merevgörcsöt (tetanuszt) a Clostridium tetani nevű baktérium okozza. Csak mély sebekben tud elszaporodni, a levegőben található oxigén megakadályozza a szaporodását. A tünetek kiváltásáért a baktérium toxinja felelős. Néhány nappal vagy hetekkel a fertőződést követően izomgörcsök jelentkeznek, először mindig a fejen. A homlokon hosszanti redők láthatók, a fülek mereven fölfelé állnak, a szájszögletek görcsösen hátrafeszülnek. A görcs a test többi részére és a lábakra is átterjed. A kutya jellegzetes, fűrészbakszerű testhelyzetben áll, farkát mereven, kinyújtva tartja. Puszta érintés vagy gyenge zaj- és fényingerek is görcsöket váltanak ki. A fokozott érzékenység ellenére a kutya mindvégig tudatánál van. A görcsök következtében jelentősen megemelkedhet a testhőmérséklet.

Mindenfajta külső ingert távol kell tartanunk a betegtől. Elsötétített szobában puha falú részt különítsünk el a kutyának, tartózkodjunk mindenféle zajkeltéstől. Ne is beszéljünk a kutyához, és ne simogassuk.

Az állatorvos feltárja a sebet, ezután levegő hatására elpusztulnak a baktériumok. A kezdeti stádiumban nagy adag szérum, izomlazító szerek és altatók adásából áll a kezelés. Barbiturátnarkózis is indokolt lehet. Elhúzódóbb esetekben oxigénbelélegeztetés és a kutya mesterséges táplálása is indokolt. Antibiotikumok ugyan elpusztítják magát a kórokozó baktériumot, a tüneteket okozó toxinok ellen viszont hatástalanok.

A tetanusz elterjedtsége országonként és tájegységenként különböző. Ha azon a környéken, ahol kutyánk megsérült, előfordultak már tetanuszos esetek, akkor azonnal oltassuk be kedvencünket. A kutya - más állatfajokkal ellentétben - kevésbé fogékony a tetanuszra, az általános védőoltás ezért nem indokolt.

Kutyán is előforduló, az izmok merevgörcsével járó betegség, melyet a sebek mélyébe jutott és ott elszaporodott Clostridium tetani baktériumok által termelt exotoxinok idéznek elő. Már az ókorban is ismert volt, kapcsolatát a sebzésekkel korán felismerték. A tetanuszra minden emlősfaj fogékony. Ember is megkaphatja, de csak ugyanabból a fertőzési forrásból, a betegség nem ragályos.

Tünetei: Jellegzetes a kutyák arckifejezése, a merev testtartás és a fejtetőre felhúzott fülek.

A kutyát azonnal orvoshoz kell szállítani, görcsoldó és antitoxikus szerekkel, valamint antibiotikumokkal kezelhető.