Gümőkór, kutya tuberkulózis / Tüdővész

Haszonállatok körében a szigorú állat-egészségügyi intézkedések következtében a gümőkór gyakorlatilag megszűntnek tekinthető. A kutyák szinte kivétel nélkül embertől fertőződnek. Mindazonáltal tünetekben is megnyilvánuló fertőzések rendkívül ritkán fordulnak elő.

A fertőzés kapuja a száj vagy az orr. A tünetek idült jellegűek: bágyadtság, köhögés, légszomj, borzolt szőrzet, étvágytalanság, testsúlycsökkenés figyelhető meg. Lázrohamok is előfordulhatnak. A gümőkóros folyamatok valamennyi szervre, a csontokra és a bőrre is kiterjedhetnek. Leggyakrabban azonban a tüdő és a belek betegszenek meg. A testüregekben ilyenkor véres-gennyes izzadmány halmozódik fel. A nyirokcsomók duzzanata, valamint a mell- és a hashártya gümőkóros, gócos megvastagodása röntgenfelvételen jól látható.

A gümőkór tuberkulinpróbával állapítható meg. A diagnózis két módszerrel történhet: bőrbe fecskendezett tuberkulinnal, a helyi gyulladásos reakció alapján, vagy tuberkulin adását követően a testhőmérséklet változása alapján. Ez utóbbi esetben, az injekció beadását követően, két-óránként kell mérni a kutya hőmérsékletét.

A fertőzésveszély miatt a kezelés indokoltsága vitatott még akkor is, ha a modern gyógyszereknek köszönhetően a betegség gyógyítható. Az antibiotikumos kezelés időtartama legalább egy év.

A megbetegedések alacsony számára tekintettel a megelőző védőoltás nem javasolt. Biztos diagnózis esetén nemcsak a kutya környezetében élő állatok, hanem az emberek egészség-ügyi vizsgálatát is el kell végezni.

A gümőkór hazánkban ritka betegség, amellyel a kutya szájon át vagy belégzés útján fertőződhet meg beteg embertől vagy szarvasmarhától. Tünetei: fáradékonyság, levertség, olykor étvágytalanság, láz. Ha a kór az állat tüdejét támadja meg, köhögéssel, ha a beleit, akkor emésztési zavarokkal jár. A betegség gyógyítása nagyon nehéz, mert az esetleg felépült állat még hoszszú ideig üríti a kórokozókat, fertőzve környezetét.