Gyógyszermérgezések

Hibás adagolás esetén minden gyógyszer lehet méreg. A klórozott szénhidrogéneket külső élősködők irtására használják. Túlságosan tömény oldatok esetén vagy ha a kutya lenyalja magáról a szert, ijedősség, izgatottság, remegés és görcsök jelentkezhetnek.

Azonnal mossuk le és tisztítsuk meg az állatot! Hánytatószerekkel, orvosi szénnel, nyugtátokkal és B-vitaminokkal kell kezelni a kutyát. A káros mellékhatások elkerülése érdekében a féregtelenítő szereket is pontosan, a kutya testtömege alapján kell adagolni.

Egyes bélfertőtlenítő szerek, amelyek embereknél hasmenés ellen hatnak, kutyáknál halálos vérzéseket okozhatnak. Az állatorvos rendelkezik a megfelelő ellenszerekkel. Véletlenül leejtett tablettákat - altatókat, szívgyógyszereket - játékból is lenyelhet kedvencünk. A hatóanyag minőségétől és mennyiségétől függően, rövid időn belül kialakulnak az adott szerre jellemző tünetek. Ilyen esetekben vigyük magunkkal a rendelőbe a gyógyszerhez mellékelt tájékoztatót is. Ennek alapján a szokásos méregtelenítési eljárások mellett a megfelelő ellenszert is be tudja adni az állatorvos. Az oxigénbelélegeztetés súlyos esetekben életmentő lehet. Erős nyugtatok hatására kórosan lecsökkenhet a kutya testhőmérséklete, meleget kell biztosítani számára, nehogy túlságosan lehűljön a szervezete.

Gyógyszeres mérgezés esetén rögtön hánytatni kell, és utána azonnal állatorvoshoz kell vinni a kutyát!