Légcső és gége

Nyeléskor a gégefedő lezárja a gége bejáratát a lenyelt víz vagy táplálék előtt, így védi az alsóbb légutakat a félrenyeléstől.

Mire figyeljünk?

A gégetájék megbetegedéseikor az állat nehezen nyel, gyakran öklendezik, különösen, ha keményebb táplálékdarabokat próbál lenyelni. A beteg köhög, nyeléskor fájdalmai vannak, ezért nem is eszik. Lázat, levertséget fertőzések esetén tapasztalunk.

A légcső és a hörgők betegségei

A légcső (trachea) merev, porcos falú cső, amely a gégét a tüdővel köti ösz-sze. Helyzetéből adódóan gyulladása szinte mindig együtt jár a gége és a hörgők megbetegedésével. Az állatorvoshoz köhögéssel kerül a beteg. A köhögés lehet felületes, felülről a garatból, a gégéből vagy légcsőből jövő, lehet száraz, rekedt (légúti izgalom, idegen testek, gégegyulladás) vagy nedves, mélyről jövő, amikor a levegővel felköhögött nyálka is távozhat a tüdőből. Hosszan tartó köhögés jelentkezhet idült bronchitis, daganatok, légcsőszűkület, tüdőtágulat vagy szívgyengeség tüneteként, de okozhatják általános fertőzések, pl. kennelköhögés és szopornyica is. Félrenyelt idegen testek vagy daganatok gyanúja esetén röntgenfelvételt kell készíteni vagy optikai úton, légcsőbe vezetett bronchoszkóppal kell megvizsgálni a légutak állapotát. A légcső szűkületét okozhatja pajzsmirigytúl-tengés, tályogok, megnagyobbodott nyirokcsomók vagy daganatok. Törpe fajtáknál veleszületetten is jelentkezhet légcsőszűkület, például a légcső egyik oldalán hiányozhat a porcos váz, az ilyen kutyák gyakran küzdenek légszomjjal, különösen, ha pórázon sétáltatják őket.

A gyógykezelést a mindenkori kiváltó ok határozza meg, gyulladások esetén megegyezik a hörghurut kezelésével. Injekció formájában atropint, teofillint, illóolajokat, fertőzéseknél antibiotikumot vagy szulfonamido-kat adunk a betegnek. Túl heveny esetekben kortizonnal, valamint sós vizes, kamillás inhalációval érhetünk el javulást. Az idegen testeket altatásban, speciális csipesszel lehet eltávolítani. Amennyiben túl nagyok, eltávolításukhoz a légcső falán mesterséges nyílást kell kialakítani. Öröklött légcsőszűkületeknél néhány esetben sebészi beavatkozással javulás érhető el. A levegő útját szűkítő daganatokat ki kell operálni. A